(SIDE2): Ståle Wadsworth er i gang med en kur, han har trent tre til fire sett i benkpress og merker at det stikker i brystet. Han fortsetter å trene i en halvtime til. Til slutt blir det så ille at han må legge seg ned, han kaldsvetter og kaster opp. Ambulansen kommer, og han har det han selv beskriver som helt syke smerter. Han får ikke puste og det er som om en kniv konstant stikker ham.

Ståle får morfin og blir fraktet til Ullevål universitetssykehus. Det eneste han husker fra akuttavdelingen er at han tar tak i en person: «Kommer jeg til å dø nå?». Han får ikke noe svar på spørsmålet sitt. Ståle er 27 år og har fått hjerteinfarkt på grunn av anabole steroider.

LES MER OM SLANKEPILLER OG ANABOLE STEROIDER:

Tore (19): - Har brukt steroider i to år

Økning: 13-åringer på anabole steroider

Bivirkninger: - Testiklene kan krympe

Skremmende: Unge jenter på slankepiller.

Flyktet med treningen
Ståles fokus på kropp begynte tidlig. Allerede da han var 7-8 år ble han med onkelen sin og noen kamerater å trene vekter. Da var det mest for moro skyld. Så kom «Karate Kid»-filmene og mange, inkludert Ståle, ville begynne med kampsport. Han var aktiv i mange år.

- Jeg var midt i puberteten, som er tøft nok i seg selv, i tillegg hadde jeg det vanskelig hjemme. Kampsport og trening ble min fluktvei. Jeg kunne ofte trene to til tre ganger om dagen.

Da Ståle var 16 år begynte han på idrettslinja på Linderud, og kom da i kontakt med kroppsbyggermiljøet. Han så fremgangen og forandringene på en på skolen som tok anabole steroider, og begynte selv å tenke på å prøve doping.

- Det er veldig rart, for jeg ville jo satse på en karriere innen Forsvaret eller jobbe som politi.

Virket ikke farlig
Ståle prøvde Efedrin for første gang da han var i 16-årsalderen.

- Det funket jo det. Jeg ble raskere og sterkere. Jeg brukte det en stund og begynte å vurdere steroider. Da var det ikke noe informasjon å hente på internett, så vi hadde bøker der vi leste om det. Slitte bøker som hadde gått på rundgang - bøker som sa mye positivt og lite om bivirkninger. Det hele virket ufarlig.

Det tok likevel lang tid før Ståle prøvde det ut. Men som 18-åring bestilte han 12 ampuller testosteron av en på treningssentret. Ståle gikk på det i to måneder, og gikk opp i både styrke og muskelmasse. Planen var å ta kun en kur, men det ble ikke slik.

- Det ble til to til tre kurer i året, og slik fortsatte jeg lenge. Jeg fikk søvnproblemer, og problemer med fravær på jobben.

Ståle jobbet da som vekter, men måtte slutte i Securitas. Deretter tok han mye useriøse jobber, arbeid det ikke var noe fremtid i, som han selv sier.

- Det eneste livet handlet om var jobb, trening, dop og mat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Vendepunktet
Ståle begynte å eksperimentere med blant annet insulin, og veide på den tiden 106 kilo.

Men i 2002 sa det stopp. Han fikk hjerteinfarkt da han var på treningssentret og ble i all hast fraktet til sykehuset.

- Det var «heavy». Jeg lå på hjerteovervåking med ledninger overalt og en sykepleier som passet på meg døgnet rundt. 30 prosent av hjertet mitt er dødt nå.

Ståle var innlagt i en måned.

- Det måtte noe sånt til for at jeg skulle slutte. Jeg fikk beskjed av legene om at jeg aldri kunne trene igjen – de tok fra meg det eneste jeg levde for. Jeg ble sittende mye hjemme, var sliten, deprimert og syntes synd på meg selv.

«Jeg fikk beskjed av legene om at jeg aldri kunne trene igjen – de tok fra meg det eneste jeg levde for».

Savner informasjon
Noen av bivirkningene til Ståle er at han har vondt i alle ledd og slet psykisk, det tok noen måneder før han kom seg videre. Det var først da Uteseksjonen tok kontakt med ham fordi de trengte hjelp til en brosjyre om anabole steroider, at han begynte å se framover. Nå driver 32-åringen nettsiden Steroider.net, (Ekstern link) og holder foredrag om temaet.

- Det er det eneste jeg kan, og det er gøy å drive med noe som interesserer meg. Det går galt med mange som driver med anabole steroider. Jeg både møter folk og hjelper dem over e-post. Jeg prøver å komme med balansert informasjon. Det hjelper ikke å skremme folk.

Ståle mener folk er for redde for å si noe om anabole steroider i Norge, fordi de frykter at det kan virke oppfordrende. Han savner bedre og seriøse steder som gir balansert informasjon.

- På Steroider.net forklarer jeg hvordan det funker, samtidig som det opplyses om bivirkningene. Unge finner informasjon uansett, finner de ikke det de leter etter går de videre.

- For meg er skadereduksjon svært viktig. Mange som ønsker å bruke dette kommer til å gjøre det uansett.

Skremmende utvikling
Ståle påpeker at han synes utviklingen av bruken av anabole steroider er sykt, og forteller at han får henvendelser av gutter helt ned i 13-årsalderen.

- I samfunnet vi lever i handler det om raske løsninger. Det er fokus på kropp i media hver dag, og vi vil ha en rask vei til å komme til den ønskelige kroppen. Det er sykt.

LES MER HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!