Gå til sidens hovedinnhold

Dødsdømte nordmenn kan reddes av regnskogmillioner

Solhjell med dårlig skjult trussel til Kongo om millionstraff dersom ikke dødsdømte nordmenn får komme til Norge.

Solhjell gjør nytt forsøk på Kongo-megling

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er for tiden i Kongo for å snakke om flere regnskogmillioner fra Norge. Samtidig tar han opp forhandlingene om Tjostolv Moland og Joshua French.

Norge har siden 2009 bevilget 213 millioner kroner til en rekke forskjellige tiltak for vern av regnskog i Kongo. 70 av dem er allerede utbetalt. Da Solhjell møtte landets miljøvernminister Bavon N'sa Mputu søndag, tok han også opp ønsket om å få de dødsdømte fangene hjem til Norge, skriver Dagbladet ifølge NTB.

– Jeg tror kongoleserne skjønner at vern av regnskogen og Moland og French-saken er to forskjellige saker. Men samtidig så vet de nå godt at det sitter to nordmenn med dødsdommer og en bekymringsfull helsetilstand i fengsel her. De vet også godt at denne saken vanskeliggjør samarbeidet mellom våre to land, sier Solhjell.

Han sier det var selvsagt å ta dette opp med Mputu. Solhjell tok også opp saken da de to møttes i desember, men sier hans kongolesiske kollega denne gangen var bedre kjent med saken. Mandag skal han diskutere situasjonen til Moland og French med landets finansminister og visestatsminister.

– Vi får se hva som kommer ut av møtene. Jeg ser på dette som en humanitær sak som jeg håper jeg kan bidra til å løse, sier Solhjell til avisa.

Han signaliserte også at Norge er innstilt på å øke samarbeidet med Kongo, men at økte bevilgninger avhenger av garantier for at pengene ikke forsvinner i korrupsjon. (NTB)

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken