NEW DELHI (NTB-AFP-Reuters): Tallet på omkomne stiger fortsatt etter at et kraftig jordskjelv og flere mindre etterskjelv rammet Afghanistan, India og Pakistan mandag.

Skjelvet ble målt til 7,5 og hadde sitt senter i Hindu Kush-fjellene i Badakhshan-provinsen nordøst i Afghanistan. Det var merkbart over et stort område, og i hovedstedene New Delhi og Islamabad begynte bygninger å riste.

Nærmere 280 mennesker er hittil bekreftet omkommet, de fleste av dem i Pakistan. Men de hardest rammede områdene er veiløse og avsidesliggende, og telefonforbindelsen er brutt. I tillegg har nattemørket senket seg, noe som gjør at registreringen av døde og skadde ennå ikke er komplett.

Abdullah Abdullah, som er fungerende statsminister i Afghanistan, melder om mange omkomne og ber leger og sykehus være i full beredskap.

Trampet i hjel

Blant de omkomne er tolv skolejenter som ble trampet i hjel da det brøt ut panikk under evakueringen av en skole i Taloqan i Takhar-provinsen i Afghanistan. 39 andre jenter ble skadd i kaoset som oppsto under jordskjelvet.

I Afghanistan bekreftet myndighetene mandag kveld at 63 har omkommet som følge av skjelvet. Pakistan er det meldt om 214 omkomne og over 1.800 skadde i grenseområdene mot Afghanistan, etter at flere bygninger raste sammen under skjelvet.

Statsminister Nawaz Sharif har satt inn hæren i redningsarbeidet, først og fremst nord i landet.

– Vi greier ikke å komme i kontakt med folk i de avsidesliggende områdene fordi telefonlinjene er brutt. Tallet på omkomne kan derfor komme til å stige, sier en talsmann for politiet i provinsen, Shah Jehan.

Vanskelig tilgjengelig

Afghanistankomiteen har flere kontorer i Badakhshan-provinsen, der jordskjelvet hadde sitt episenter.

– Antallet døde vil antakelig bli langt høyere enn rapportert foreløpig, sier den norske hjelpeorganisasjonens landdirektør Terje Watterdal til NTB på telefon fra Kabul.

Både geografien og opprørerne som kontrollerer deler av provinsen, gjør det vanskelig å nå ut til mange av landsbyene.

– Både topografien og sikkerhetssituasjonen gjør området vanskelig tilgjengelig, sier Watterdal, som ikke tror at skadeomfanget blir på samme nivå som under jordskjelvet i Kashmir i 2005 da over 70.000 mennesker omkom.

Det tror heller ikke den svenske seismologen Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitetet.

– Sannsynligvis blir konsekvensene relativt små, ettersom episenteret ligger så dypt, sier han til nyhetsbyrået TT.

Alt ristet

Journalisten Mihir Srivastava satt på en kafé i Indias hovedstad New Delhi da det begynte å riste.

– Jeg har aldri opplevd et så langt jordskjelv. Alt ristet i et veldig langt minutt, forteller han til TT.

VIDEO: Slik merket de jordskjelvet i India. Videoen ble publisert på YouTube mandag og skal være tatt fra et overvåkingskamera i Delhi i Nord-India. Artikkelen fortsetter under.

De kraftige rystelsene var merkbare over hele Nordvest-India, men ikke i Nepal lenger øst. Der omkom 9.000 mennesker og 900.000 hjem ble ødelagt i et kraftig jordskjelv i april i år.

Den fjellrike regionen har høy seismisk aktivitet, og jordskjelv inntreffer jevnlig som følge av at det indiske subkontinentet presses inn i eller under den eurasiske landmassen. Slike tektoniske plateforskyvninger kan utløse enorme og ødeleggende jordskjelv.

Ifølge en oversikt på nettstedet earthquaketrack.com har det vært fem jordskjelv i Badakhshan-provinsen i Afghanistan den siste uka, elleve den siste måneden og 121 hittil i år. (©NTB)

VIDEO: Se video om jordskjelvet fra Associated Press.