Gå til sidens hovedinnhold

- Dødstallene er ikke overdrevne

FN-koordinator Jan Egeland sier at dødstallene etter flodbølgen i Sør-Asia ikke kommer til å bli nedjustert, slik tilfellet har vært ved tidligere katastrofer.

På direkte spørsmål under en pressekonferanse mandag kveld sa FN-koordinator Jan Egeland at dødstallene i forbindelse med tsunami-katastrofen i Sør- og Sørøst-Asia er basert på nasjonale og regionale rapporter om bekreftede døde, og at det derfor ikke er grunnlag for å håpe at tallet vil nedjusteres.

Under jordskjelvet i Bam i Iran for et drøyt år siden, ble tallet på omkommet kraftig nedjustert etter først å ha blitt doblet. Også i forbindelse med terrorangrepene på World Trade Center i New York i 2001 antok man at langt flere hadde omkommet enn det som til slutt viste seg å bli det endelige tapstallet.

Egeland indikerer i forhold til julens enorme flodbølgekatastrofe heller at tallet på døde vil komme til å øke ytterligere.

- På Sumatra i Indonesia vet vi ikke om det er titusener eller hundretusener av mennesker vi ikke når frem til, sa den norske FN-koordinatoren på mandagens pressekonferanse.

- Barn har begynt å dø
Det har de siste dagene vært en voksende bekymring for helsesituasjonen i leirene som er opprettet for flomofre fra Somali i vest til Sørøst-Asia i vest.

- I Sri Lanka, India og Indonesia finnes det leire hvor forholdene er svært dårlige. Vi har fått indikasjoner på en økende dødsrate for barn i disse leirene, opplyste Jan Egeland på pressekonferansen mandag.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken