Gå til sidens hovedinnhold

Dollarsedlene fløt

Amerikanske spesialstyrker fløy inn tonnevis med pengesedler som forsvant i krigssonen i Irak.

Amerikanske styrker fløy inn nesten 75 milliarder kroner med krympepakkede hundre-dollarsedler inn i krigssonen i Irak. Pengene fordelte de uten ordentlig registrering på hvem som fikk hva.

363 tonn med kontanter
I året etter invasjonen av Irak i 2003 ble 281 millioner pengesedler, som veide hele 363 tonn, sendt fra New York til Bagdad. Pengene skulle brukes til utbetaling av lønninger til entreprenører og regjeringsmedlemmer.

Ved bruk av C-130 fly ble pengeforsyningene flydd inn en til to ganger i måneden.

Detaljene om forsendingene dukket opp i et notat som skulle opp i et møte i komiteen som evaluerer gjenoppbyggingen av Irak.

Komiteens styreformann, Henry Waxman, sier de enorme summene med kontanter er hinsides.

- Tallene er så enorme at det hele virker usannsynlig. Hvem med fornuften i behold vil sende inn 363 tonn med kontanter inn i en krigssone? sier Waxman til guardian.co.uk.

Badet i penger
Notatet avslører hvordan USAs Irak-administrasjon (CPA) fordelte pengene, som kom fra oljesalg, overskudd fra FNs olje for mat-program og konfiskert iraksk formue.

Notatet omtaler hvordan en CPA-offiser beskriver et område dusjet av hundre-dollarsedler, og hvordan en entrepenør fikk en betaling på to millioner dollar i en bag med en krympepakket bunke med penger.

En revisor oppdaget også at nøkkelen til en safe lå i en ubeskyttet sekk.

- De fant også ut at 774.300 dollar i kontanter hadde blitt stjålet fra et hvelv, står det videre i notatet.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler