Gå til sidens hovedinnhold

- Dommeren var oppkavet

Dommeren overså et soleklart straffespark da Frankrike for fjerde gang på rad gikk målløs av banen etter en VM-kamp. Følg Brasil - Kroatia direkte kl. 21 LES: Sør-Korea snudde og vant

FRANKRIKE - SVEITS 0-0:

BERLIN (TV 2 Nettavisen): I tillegg til dommer Valentin Ivanov overså Patrick Müllers klare hands inne i egen 16-meter, delte han ut hele åtte gule kort en en nokså fairspilt batalje. Frankrikes landslagssjef Raymond Domenech var rimelig oppgitt over russerens innsats.

- Jeg synes dommeren var veldig oppkavet. Jeg forsto ikke alle beslutningene hans. Det er moderne dømming, blir jeg fortalt. Vi må vel leve med det, sier Domenech til fransk tv.

I bortimot 30 stekende varmegrader ble det en stillestående og hendelsesfattig batalje i Stuttgart. Begge lag produserte en håndfull sjanser, og spesielt før pause viste Frankrike tidvis pent spill. Utover i kampen sank imidlertid kvaliteten.

- Det var en uavgjortkamp som bød på en del godbiter, men vi klarte ikke å feste grepet. Vi visste det ville bli vanskelig, og kan trøste oss med at det er flere kamper igjen. Og vi tok tross alt to poeng fra vår tøffeste rival i gruppen, mener den franske landslagssjefen.

Kong Zisu tilbake
Selv om kampen aldri ble noen klassiker, rakk i hvert fall Zinedine Zidane å vise glimt av gammel storhet. Før sidebytte var han nesten tilbake på nivået fra den gang han var regnet som verdens beste fotballspiller. Real Madrid-stjernen, som legger opp etter mesterskapet, viste gang på gang at han vil bli savnet.

«Zisu» bød på finter, dragninger, ballmottak og pasninger få gjør etter ham. Eleganten, som fyller 34 år i løpet av mesterskapet, viste et fantastisk blikk for spillet. Han så én vei, og spilte ballen andre veien. Utover i første omgang satt samspillet mellom Zidane og Thierry Henry perfekt.

Stillestående
Frankrikes store problem var imidlertid at laget ble alt for stillestående. Zidane serverte bakromspasninger, Henry og Franck Ribery gikk på løp. Men midtbanen, og særlig Patrick Vieira og Sylvain Wiltord, ble stående i ro. Dermed ble det bare unnatksvis farlig foran Pascal Zuberbühler i det sveitsiske målet.

I stedet var det laget fra alpelandet som var nærmest scoring. Sveitserne spilte klokt, og særlig stopperduoen Patrick Müller og Philippe Senderos imponerte. De tok luven fra impotente franske spisser. Savnet av Djibril Cisse, som ble toppscorer i kvaliken, var åpenbart.

Kjempemiss av Frei
25 minutter ut i første omgang kom kampens største sjanse. Tranquillo Barndetta slo nydelig inn, ballen gikk gjennom hele feltet og traff stolpen. Returen satte Alexander Frei utrolig nok over for blankt mål.

Også 20 minutter ut i andre omgang rystet de sveitsiske spissene Frankrike. Innbytter Daniel Gygax headet mot mål fra kort hold etter et innlegg fra venstre. Men Fabian Barthez gjorde en glimrende glimrende på Gygaxs avslutning.

Snytt for straffe
Selv om Sveits hadde de største sjansene, var Frankrike det beste laget, og burde stukket av med alle poengene. Særlig med tanke på at laget ble snytt for straffespark åtte minutter før sidebytte.

Senderos mistet ballen til Ribery, som uegoistisk slo ut til Henry. Arsenal-spissens skudd ble stoppet av Müller med hånden. Dommeren, som sto meget godt plasserte, valgte merkelig nok å overse handsen.

Dermed ble det en skuffende innledning på VM for Frankrike - akkurat som for fire år siden. For fjerde gang på rad gikk Frankrike målløse av banen i en VM-kamp.

For Sveits' landslagssjef ble imidlertid kampen en opptur.

- Frankrike fikk lov å styre kampen, og vi gjorde en rekke feil. Derfor er jeg fornøyd med ett poeng. Vi drar i hvert fall ikke fra Stuttgart med bøyd nakke, sier Köbi Kuhn.

HTML EMBED