Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for å ha advart om laserkontroll

Blinket med lysene til møtende bilister. Men du vil trolig slippe unna.

Du kommer kjørende, og ser at politiet har en laserkontroll for møtende bilister. Er du da snill og blinker med lysene for å advare dem?

Blinket med lysene
64 år gamle Michael Thompson fra England syntes det var hans borgerplikt, noe som førte til at han ble stoppet av en politibil. Han fikk beskjed om at han forhindret politiet i sitt arbeid, noe 64-åringen var dypt uenig i.

Ifølge Thompson sa da politimannen at «jeg hadde tenkt til å la deg slippe med en advarsel, men ikke nå lenger», og han ble anmeldt for å forhindre politiet i sitt arbeid, melder Daily Mail.

I retten fortalte Thompson at han mente det han gjorde var varsling av en trafikkfarlig situasjon.

- Det er ikke ulovlig å advare folk om en fartskontroll på grunn av farene som er involvert når biler bremser hardt når de ser kontrollen, hevdet han.

64-åringen sier han var involvert i en ulykke året før der en han lå bak bråbremset i en kontroll. Thomson skal selv ha klart å stoppe, men ikke bilen bak han igjen.

- Det er min borgerplikt å advare folk. Jeg blinket med lysene. Jeg hadde en veldig god grunn til å advare andre bilister. Min første tanke var: Dette kan føre til en ulykke, henvdet han.

Dømt til bot og saksomkostninger
Retten var derimot ikke videre imponert over forklaringen, og lot seg heller ikke påvirke av klagen på at dette var en grovt misbruk av offentlige ressurser. 64-åringen ble dømt til å betale totalt 440 pund - drøyt 4000 kroner, i bot og saksomkostninger. Han varsler at han vil anke.

Et vitne i retten mente at hele rettssaken mot 64-åringen var et «latterlig misbruk av skattebetalernes penger» og at 64-åringen burde bli roset for sine handlinger. Påtalemyndigheten er dypt uenig.

- Kostnader er ikke noe en vurderer når en avgjør om en skal ta ut tiltale. Når en sak mottas fra politiet, så er det vår plikt å avgjøre om det er sannsynlig å få en dom og hvor vidt en tiltale er i folks interesse, sier en talskvinne for Crown Prosecution Service til Daily Mail.

Ikke direkte ulovlig i Norge
Om du er i samme situasjonen i Norge, kan du advare så mye du vil - så lenge lysbruken din ikke er farlig.

- Det er ikke en bestemmelse som har dette som et tema, sier UP-sjef Runar Karlsen til Nettavisen.

- Det som er straffbart i Norge når det kommer til varsling er elektronisk utstyr montert i bilen som varsler om kontrollene, sier Karlsen.

Helt trygg er du likevel ikke.

- Lysene skal jo brukes til det de er ment til, og du kan jo blant annet blende andre førere. Og om du bruker tåkelys, så er det bestemmelser mot det, sier UP-sjefen.

Les også: Dette koster deg 2000 kroner

Ifølge Karlsen er ikke advarsler noe UP opplever som noe stort problem.

- Som sjåfør opplever jeg det av og til, og det hender vi får meldinger om det. Men ofte står vi slik at det ikke er så lett for de som kommer andre veien å se at vi har kontrollen. Noen ganger er det helt umulig, sier Karlsen - og påpeker at UP i 2010 har delt ut rundt 10 prosent flere fartsbøter enn året før.

- De store mengdene av dette er det laserkontroller som står for, sier han.

Kommentarer til denne saken