Gå til sidens hovedinnhold

Dømte opposisjonen til livstid

Etiopisk rett har sendt så godt som hele opposisjonen i fengsel.

I 2005 fikk opposisjonen i Etiopia en betydelig andel av stemmene og vant valget i landets hovedstad, Addis Abeba.

Opposisjonen hevdet at regjeringen hadde endret valgresultatet gjennom fusk på valgkretsnivå, og krevde makt. Den sittende regjeringen nedla forbud mot demonstrasjoner, mens opposisjonen fremmet formelle klager på gjennomføringen av valget i over halvparten av de nesten 600 valgkretsene.

Den sittende regjering svarte med å utstede arrestordre på 131 etiopiere, deriblant de sentrale opposisjonsmedlemmene. Også flere kjente samfunnskritikere, redaktører og journalister ble tiltalt.

Tiltalt for høyforræderi
85 av disse ble fremstilt for retten i begynnelsen av januar. Nå er de resterende dømt. Blant tiltalepunktene er høyforræderi, oppfordring til vold, planer om å styrte regjeringen samt planlagt folkemord, melder nyhetsbyrået Reuters.

Påtalemyndighetene ba om dødsstraff for samtlige, men retten dømte heller de 35 opposisjonsmedlemmene til livsvarig fengsel. Ytterligere åtte tiltalte, deriblant fire journalister, ble dømt til fengselsstraffer mellom 18 måneder og 18 år.

- De tiltalte har begått alvorlige forbrytelser som forårsaket dødsfall blant sivile og sikkerhetsstyrker, sa dommer Adil Ahmed i sin domsavsigelse.

- Et politisk motivert skuespill
Flere av de tiltalte har kalt rettsaken et politisk motivert skuespill, og nektet å stille med forsvarsadvokat til tross for rettens klare ordre om å gjøre nettopp det.

På tiltalebenken satt blant andre lederen av opposisjonspartiet CUD (Coalition for Unity and Democracy), Hailu Shawel, og Berhanu Nega, som ble valgt til borgermester i Addis Ababa i 2006, menneskerettighetsforkjemperen Mesfin Woldemariam (76) og en rekke opposisjonsmedlemmer som opprinnelig ble valgt til å danne regjering.

Arrestordrene kom etter en voldelig protestaksjon mot valget i 2005, der 40 mennesker ble drept, hvorav 26 ble skutt av politiet.

Amnesty international har et sterkt engasjement i Etiopia, og har i en pressemelding uttrykt sin misnøye med rettsaken og sin frykt for de dømtes rettsikkerhet.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen