Gå til sidens hovedinnhold

- Døve Bush sender flere i døden

Arabiske aviskommentatorer mener at Geroge W. Bush må være døv som ikke lytter til varselstegnene.

Arabiske aviskommentatorer skriver at Geroge W. Bush vender det døve øret til advarende røster fra blant annet Kongressen, som mener at krisen i Irak bare vil eskalere dersom det sendes flere styrker til landet. Videre skriver de at Bush sin nye Irak-strategi vil bare resultere i at flere mennesker mister livet.

Torsdag kl 03, norske tid vil USAs president George W. Bush kunngjøre sin nye strategi i Irak og Midtøsten i et siste forsøk på å redde den allerede kollapsende situasjonen i det krigsherjede landet.

Det har allerede lekket ut en del opplysninger til media, og Bushs strategi fokuserer på tre ting. Første punkt er å sende mellom 20.000 og 30.000 ekstra amerikanske soldater til Irak. Andre punkt vil være å involvere sunnimuslimene i den politiske prosessen i landet, og det tredje vil være å iverksette en liknende prosess mellom arabere og Israel i et forsøk på å løse Palestina-konflikten.

Mot okkupasjon
De to kjente arabiske aviskommentatorene Abdul Bari Atwan i avisen Al-Quds Al-Arabi, og Abdul Rahman Al-Rashed i avisen Al-Sharq Al-Awsat, mener at en økning i antallet på amerikanske soldater i Irak ikke vil forandre på noe. Grunnen til dette er at de fleste irakere er i mot at okkupasjonsstyrkene skal forsetter å være til stede i Irak.

Aviskommentatorene stiller seg det spørsmålet om flere soldater vil kunne skape stabilitet i Irak. USA har allerede 142.000 soldater i Irak, mens Storbritannia har 8000 soldater. I tillegg så er det 25.000 soldater fra andre land, samt 200.000 irakiske soldater og politistyrker.

Flere vil miste livet
Mange motstandere av den nye Bush-strategien tror at det å sende flere soldater til Irak bare vil øke opprøraksjonene mot de amerikanske styrkene, noe som vil resultere i at flere soldater mister livet. Mange stiller seg også kritiske til kostnadene dette vil innebære for de amerikanske skattebetalerne. USA har allerede brukt rundt 500 milliarder dollar på Irak siden invasjon i mars 2003.

Ifølge noen informasjonskilder så vil Bush komme til å be de kurdiske myndighetene i Nord-Irak om å sende flere tusen av sine militssoldater til Bagdad for å hjelpe til med sikkerhetssituasjonen.

Dette mener mange vil være nok en feil fra Bush sin side. Kurdiske militssoldater er nemlig uønsket av både sjia- og sunniarabere. De fleste kurdere tror at Irak vil bli inndelt i tre stater, og hjelper derfor de amerikanske styrkene med å nedkjempe angrepene fra opprørere i landet. Dette kan resultere i at kurderne også blir et mål for opprørerne.

Henrettelsen av Saddam
Den rasistiske og etniske diskrimineringen som Saddam ble utsatt for like før henrettelsen, har gjort det vanskelig for moderate sunni-irakere til å få støtte blant sitt folk.

Ifølge aviskommentatorene så har de moderate irakiske sunnimuslimene mistet all troverdighet, og at det oppfattes som om de er med i en «rasistregjering» som har en egen agende.

Den amerikanske administrasjon har gjort mange feil, men den aller største feilen var å la henrettelsen av Saddam skje under høytiden for Sunnimuslimer.

USA har stor makt og kunne i teorien ha presset den irakiske regjeringen til å utsette henrettelsen flere dager, noe de ikke gjorde. Dermed blir det vanskelig for Bush å overbevise sunni-irakere og arabere om at fred vil komme til Irak under dagens sjiadominerte regjering.

En annen grunn til dette er at det vil være vanskelig for sunni-irakere å stole på den regjering som ikke klarte å kontrollere den opphetede situasjonen som fant sted like før henrettelsen.

Mistet all troverdighet
Arabiske aviskommentatorer skriver videre at det amerikanske demokratiet har mistet sin troverdighet og at mange vil aldri komme til å stole på USA. USA har klart å splitte det irakiske folket og bare skapt mer hat blant dem.

I tillegg så er det for sent for USA og deres støttespillere i Midtøsten, som blant annet Jordan og Egypt, til å overbevise arabere om at USA vil kunne klare å skape fred mellom palestinerne og Israelerne. Årsaken til dette er at USA har gitt full støtte til Israel, og at de har stått i spissen for de økonomiske sanksjonene mot det palestinske demokratiet som stemte frem Hamas i regjeringsmakt.

USA har også gjort stor skade for de moderate palestinerne. Bakgrunnen til dette er at de moderate palestinerne nå blir oppfattet som agenter for USA og Israel av mange palestinerne.

Involvert i Irak
Bush har et enormt problem i Irak og kan ikke trekke seg fra landet, skriver aviskommentatorene. Dersom Bush gjør dette, vil det sette USA interesser i fare. Det vil nemlig bety at Iran får fortsette med sitt atomprogram, samt styre Iraks olje, mener aviskommentatorene.

I tillegg vil en uttrekning resultere i at terrornettverket al-Qaida får et sterkere fotfeste i Irak og resten av regionen.

De arabiske aviskommentatorene mener bestemt at Bush ikke kommer til å vinne krigen i Irak. De mener at hans strategi i Irak og Midtøsten vil mislykkes dersom Bush ikke åpner for dialog med Syria, Iran og Saddam Husseins Bath-parti, og lar dem delta i den politiske prosessen i det krigsherjede landet.

Reklame

Slik blir du glad i i løpe