Ola Vigen Hattestad gikk på en helsprekk i semifinalen av onsdagens lagsprint i Sotsji-OL.

Det kostet krefter, både for den olympiske mesteren på individuell sprint og for hans lagkamerat Petter Northug, som måtte ta i ekstra mye for å rette på skaden og sikre Norge en plass i finalen i lagsprinten i Sotsji-OL.

Spørsmålet før finalen var hvor mye dette hadde kostet. Ville Norge klare å utfordre Sveits, Sverige og Tyskland i kampen om gullet?

God start

Den første etappen tydet ikke nødvendigvis på at svaret var ja. Ola Vigen Hattestad sendte Northug ut som nummer ni i feltet, fire sekunder bak Russland, som ledet.

Petter Northug gikk strålende på sin første etappe i finalen, og hadde en klar ledelse da han ved et uhell brakk staven. Det gikk heldigvis ikke mange meter før han fikk en ny.

Northug vekslet dermed først, men avstanden ned til Sverige var under ett sekund. Finland fulgte på tredjeplass, Russland på fjerdeplass og Tyskland var på femteplass etter at en tredjedel av finalen var unnagjort.

Sju utfordrere lå under fem sekunder bak Norge etter andre etappe.

Ble hengende etter

Tyskland, som var suverent best i semifinalen, kom seg opp i løpet av den tredje etappen. Det gjorde også Sverige, Russland og Finland.

Ola Vigen Hattestad vekslet som nummer fem, 1,3 sekunder bak teten, etter tredje etappe.

Petter Northug var ikke like frampå under sin andre etappe, men holdt seg på femteplass. Det gikk verre for Tsjekkia, ettersom Ales Razym gikk overende og tapte verdifulle sekunder.

Russland og Finland kjørte hardt i front, og Northug måtte nøye seg med å sende Vigen Hattestad ut som nummer sju - dog under tre sekunder bak.


Nå kom den store testen for Ola Vigen Hattestad, som sprakk under sin siste etappe i semifinalen. Ville han klare å unngå dette i finalen?

Vel, han sprakk ikke denne gang, men Vigen Hattestad klarte heller ikke å bedre situasjonen. Norge tapte ytterligere tre sekunder og var ti sekunder bak ledende Tyskland da Northug gikk ut på sisteetappen.

Ledet - og falt

Gullkampen så ut til å stå mellom Tyskland, Finland og Russland, med Sveits som en outsider.

På vei inn til oppløpet kom Tyskland først, Finland som nummer to og Russland som nummer tre. Så gikk Tim Tscharnke på trynet og dro nesten med seg russeren, Nikita Krijukov.

Uhellet skjedde da Sami Jauhojärvi skar ut til høyre og inn i sporet der, noe som nok overrasket Tscharnke, ettersom tyskeren allerede var på vei inn i dette sporet.

Finnen var først og det gikk ut over tyskeren, og delvis russeren, som også var nær ved å gå overende.

- Sami Jauhojärvi kjører jo på retten sin. Jeg tror ikke det skjer noe (i ettertid) her. Men det var godt gjort av Krijukov å stå, sier TV 2 Sportens ekspert Odd Bjørn Hjelmeset.

Så lenge skituppen til Tscharnke ikke er foran bindingen til Jauhojärvi, har finnen retten på sin side.

Finland ble dermed servert gullet på et sølvfat, selv om Krijukov gjorde et ekstremt godt forsøk på å ta det tilbake.

Bronsemedaljen tok Sverige.

Petter Northug, som tok to gull under forrige OL, seilet i mål som nummer fire. Tyskland måtte ta til takke med sjuendeplassen.