Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk fall på Oslo Børs

StatoilHydro banket investorene gule og blå.

Skuffelser fra StatoilHydro og dårlig investeringsklima for aksjer gjorde at Oslo Børs hadde sin dårligste dag hittil i år. Hovedindeksen falt hele 2,78 prosent til 464,58 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

De utenlandske meglerhusene dominerte selgersiden på Oslo Børs onsdag. Det er en tendens som gjentas hver gang det spres usikkerhet i aksjemarkedene. Omsetningen var den høyeste så langt i år og totalt byttet aksjer og andre verdipapirer for 15,6 milliarder kroner hender.

Venter nedgang
- Det er mange selgere, og kjøperne er forsiktige, sier en aksjemekler til NA24.

De siste dagene har stort salgspress preget det norske aksjemarkedet. Skeptikerne blir stadig flere og det er situasjonen rundt veksten i USA søkelyset nå er rettet mot. Økende ledighet, store tap innen finansnæringen og frykt for at andre sektorer også blir rammet av det bankene og finansforetakene opplever styrker tilhengerne av en tilbakegang i USA.

- Markedet fortsetter å diskontere inn et scenario med vekst lavere enn trendvekst i amerikansk økonomi, sier megleren.

Det betyr at faren for en nedgangsperiode i den amerikanske økonomien øker og signalene om at verdens største økonomi er i ferd med og tre inn i en resesjon blir flere. Goldman Sachs, av mange kalt det beste Meglerhuset på Wall Street, mener USA allerede er inne i en resesjon. De venter at USA-renten kommer til å kuttes til 2,5 prosent og at ledigheten vil øke til 6,5 prosent. Allerede i andre og tredje kvartal vil bruttonasjonalprodukt i USA falle med 1 prosent på årlig basis, mens veksten i 2008 sett under ett vil vise en oppgang på 0,8 prosent. Det er langt under forventningene ellers i markedet

Tror ikke på giganten
StatoilHydro kom i fokus etter at de avholdt en kapitalmarkedsdag i London. Her kom det få overraskelser og få gledelige nyheter. Det positive er at de venter årlige effekter på 6 milliarder kroner før skatt fra synergier etter fusjonen. Det er en oppjustering i forhold til tidligere anslag på 4 milliarder kroner.

Produksjonen skal komme opp i 1,9 millioner fat om dagen i 2008, men innen 2012 skal StatoilHydro produsere 2,2 millioner fat olje daglig. For å nå dette målet og for å opprettholde dagens produksjon kommer StatoilHydro til å foreta driftsinvesteringer på 75 milliarder kroner i 2008 og 80 milliarder kroner i 2009. Dette forutsetter en dollar på 6 kroner. Den offensive produksjonsøkningen klarer likevel ikke innfri forventningene. Samtidig har ikke markedet stor tiltro til at de klarer å oppnå de synergiene de lover.

StatoilHydro-aksjen endte ned 2,58 prosent til 162,20 kroner.

Skrell
StatoilHydro var langt fra alene om å få juling.

Voldsomt salgspress fra Société Générale medførte at cruiserederiet RCL ble sent rett ned kraftig mot slutten av dagen. ABG Sundal Collier var også ivrige selgere av RCL-aksjen som falt 9,16 prosent til 183,50 kroner. Aker Yards falt heller ikke i smak hos ABG Sundal Collier som var den største nettoselgeren med rundt 35 prosent. Aksjen endte ned 9,09 prosent til 53 kroner.

Solenergiselskapet REC falt hele 6,75 prosent til 235 kroner. REC har vært en av de beste aksjene den siste tiden, og når børsuroen brer seg går hardt utover de mest likvide aksjene som nettopp REC. Nedturen gjorde at Orkla endte ned 4,07 prosent til 94,30 kroner.

SeaDrill og Norsk Hydro falt 3,91 prosent til 129 kroner og 4,57 prosent til 64,70 kroner.

Ny Yara-rekord
Onsdag satte Yara ny rekord. Aldri tidligere har selskapet vært verdsatt høyere på Oslo Børs. Kursen var oppe i 290 kroner, men endte på 286,50 kroner. Da aksjen var på topp var Yara verdsatt til 84,5 milliarder kroner. Siden nyttår har aksjen steget nesten 14 prosent. Meglerhuset Merrill Lynch har jekket opp kursmålet i Yara. Den siste tiden oppgang i både aksjekursen og i råvarene medfører at kursmålet høynes. Hvis nivået på spotprisene holdes på dagens nivå vil det medføre ytterligere oppjusteringer i inntjeningsestimatene.

Det går langt tråere for tørrbulkrederiene. Golden Ocean og Jinhui Shipping falt 9,38 prosent til 29 kroner og 7,39 prosent til 53,25 kroner. Ratene har kommet litt ned og sender aksjene rett ned. Ifølge Reuters dalte tørrbulkindeksen Baltic Dry Index 1,25 prosent til 8.621 poeng.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen