Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk vekst i Kinas forsvarsbudsjett

Det kinesiske forsvarsbudsjettet vil øke med hele 14,7 prosent i 2006. Taiwan hevder Kina bruker tre ganger mer på militæret enn det de offisielle tallene viser.

(NA24): Lørdag opplyste Kinas forsvarsmyndigheter at landet kommer til å øke utgiftene til forsvaret med 14,7 prosent til 35 milliarder dollar dette året. Det er en den sterkeste veksten på fire år. I 2003 var veksten på 9,6 prosent.

Den kraftige veksten skyldes blant annet at den generelle økonomisk veksten i Kina er skyhøy. I tillegg blir det diplomatiske forholdet til Taiwan, som Kina fortsatt betrakter som en kinesisk provins, stadig mer tilspisset.

Andrew Yang, generalsekretær i Taiwans råd for miltærpolitiske studier, hevder Kina bruker to til tre ganger mer på forsvaret enn de offisielle tallene viser.

- Kinas reelle forsvarsutgifter er langt høyere, sier Yang til Bloomberg News.

Dersom man tar utgangspunkt i de offisielle tallene, er Kinas forsvarsbudsjett bare peanøtter sammenliknet med det amerikanske forsvarsbudsjettet., som er på 401,7 milliarder dollar.

Kinas forsvarsbudsjett utgjør 1,36 av nasjonens bruttonasjonalprodukt, mens det amerikanske utgjør 3,6 prosent, ifølge tall som ble presentert av den kinesiske talsmannen Jiang Enzhu lørdag.

Kommentarer til denne saken