Gå til sidens hovedinnhold

Drammen ruster seg for ny flomtopp

Drammen kommune er på tå hev og venter en ny flomtopp tirsdag ettermiddag.

Drammen kommune ruster seg for en ny flomtopp tirsdag ettermiddag.

Ifølge dagens varsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ventes vannføringen i Drammenselva fra Tyrifjorden til Drammen å øke noe og kulminere senere i uken. Det er ventet at vannstanden og vannføringen ved Mjøndalen vil holde seg fortsatt høy og omkring nivået fra de siste dagene utover i uken for deretter å synke, ifølge NVE.

- Relativt god kontroll
- Til tross for den varslede flomtoppen vil det likevel ligge godt under «kritisk nivå». Det er derfor viktig å få frem at vi til tross for den varslede flomtoppen føler at vi har relativt god kontroll på situasjonen her i Drammen. Det er foreløpig heller ikke rapportert om flomskader på de antatt mest utsatte områdene, sier kommunikasjonsdirektør i Drammen, Finn Egil Holm, ifølge en pressemelding.

Venter ny flomrekord
Vannstanden i Drammenselva var tirsdag morgen 10 cm høyere enn i går. Basert på meldingene fra NVE venter kommunen en ny flomtopp tirsdag ettermiddag. Økt vannføring og flo vil kunne bety at vannet er 10-15 cm høyere enn det var på lørdag, som er rekord så langt.

Holm sier situasjonen er av en slik karakter at det fortsatt er behov for sterk grad av årvåkenhet fra kommunens side.

Utvidet vaktberedskap
- Elvebreddene vil bli fortløpende befart, og vi opprettholder også vår utvidede vaktberedskap. Vi vil ha et nytt statusmøte om situasjonen i morgen kl 10.30, sier Holm.

Dette sier NVE
NVE sendte ut denne meldingen om flomsituasjonen i Telemark, Vestfold, Buskerud, Oppland, Oslo og Akershus tirsdag klokka 12:

- Det har kommet 5-15 mm nedbør i de flomutsatte områdene siste døgn. Nedbørområdet er nå på vei vestover og i ferd med å svekkes. Vannstanden i de store sjøene synker eller er stabil med unntak av Tyrifjorden, Sperillen og Krøderen som fortsatt stiger.

Meteorologiske prognoser viser nedbør opp mot 10-15 mm første døgn. Deretter 5-10 mm neste døgn, ifølge NVE.

De venter fortsatt noe økende vannføring i Begna/Ådalselva og Storelva mellom Hønefoss og Tyrifjorden. Vannføringen i Drammenselva fra Tyrifjorden til Drammen ventes å øke noe og kulminere senere i uken. Det er ventet at vannstanden og vannføringen ved Mjøndalen vil holde seg fortsatt høy og omkring nivået fra de siste dagene utover i uken for deretter å synke.

NVE minner om fare for skred når vannstanden i elver og bekker synker.

Les hele meldingen fra NVE her (ekstern lenke)