Gå til sidens hovedinnhold

Drapsdømt skapte panikk

Stormet inn i parlamentet med rykende ryggsekk med eksplosiver i hendene.

Mens journalister ventet på å intervjue politikere, stormet den drapsdømte protestanten Michael Stone inn inngangsdøren i parlamentsbygningen med en rykende ryggsekk i hendene. Den kastet han så mot sikkerhetspersonellet mens han skrek at det var en bombe.

Vitner har beskrevet at de hørte gnistrelyder fra sekken. Ifølge AP inneholdt ryggsekken minst seks eksplosiver, som nå er uskadeliggjort av britiske våpeneksperter.

Sprayet inngangsdøra
Stone ble tidligere observert da han sprayet «Sinn Fein IRA avskum» i røde bokstaver utenfor hovedinngangen. Han ble da avbrutt av sikkerhetsvakter, og løp da inn i parlamentsbygningen.

Politikere og journalister ble evakuert, og sikkerhetsvakter kastet seg over Stone.

Ifølge BBC var Stone i besittelse av en kniv og en pistol.

Drapsdømt
Stone er en kjent unionist i Nord-Irland og er tidligere dømt for terroraksjoner. Han er dømt for å ha drept tre personer under en IRA-gravferd i 1988. Han ble benådet ti år senere som en del av fredsavtalen i Nord-Irland.

Hendelsen skjedde i forbindelse med et møte der politikere diskuterte mulighetene for selvstyre i Nord-Irland, melder Reuters. Nordirske politikere var samlet fredag for å velge den kontroversielle unionisten Ian Paisley til å lede en samarbeidsregjering fremover. De hadde kun hatt møte i 20 minutter da de ble tvunget til å evakuere.

Paisley leder Democratic Unionist Party, som kjemper for at Nord-Irland skal fortsette å være en del av Storbritannia.

Storbritannias statsminister Tony Blair oppfordret de nordirske politikerne til å fortsette å jobbe for å gjenopprette en samlingsregjering, og sa at urolighetene forårsaket av en protestantisk ekstremist «bør gjøre oss mer sikre», melder AP.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted