Gå til sidens hovedinnhold

Drapsmanet utenfor Bergen

Maneten som bunnskrapte Svartehavet for alt liv, er nå ankommet kysten utenfor Bergen.

(iBergen.no) Bergens Tidende har fått bekreftet fra amerikanske eksperter at den glupske Mnemiopsis leidyi-maneten er observert utenfor Alvøy ved Bergen.

Den lille maneten på tre centimeter er en ulv i fåreklær, for til tross for sin spede bygning kan denne skapningen utføre store skader i sitt farvann. For maneten har en uvanlig evne til å hurtigformere seg. Og i flokk støvsuger manetene havbunnen for plankton, og dermed fratar andre skapninger deres livsgrunnlag. Dessuten er den glad i fiskeegg og larver.

Dens herjinger i Svartehavet skapte en økologisk krise uten like. Livet i havet ble nærmest utryddet etter at tonnevis med maneter forspiste seg fullstendig.

Nå kan den sultne maneten gjenta grusleggingen i norsk farvann, selv om forskerne tviler.

- Selv om maneten potensielt kan skape problemer, vil vi peke på at forutsetningene for masseforekomst i Nordsjøen og Skagerrak er noe annerledes enn i Svartehavet og Kaspihavet. For det første er temperatur og salinitetsregimet mindre gunstig, for det andre finnes predatoren som kontrollerer bestanden i Svartehavet allerede i økosystemet, og for det tredje finnes det flere konkurrenter om føden, skriver forsker Anders Jelmert i et forskningsnotat, ifølge BT.

Havforskningsinstituttet regner maneten som permanent etablert ved norskekysten.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin