Gå til sidens hovedinnhold

Drapsmannen ble avhørt mandag

Politiet fant ingen grunn til å ta pistolen fra Matti Juhani Saari (22).

Politiet visste om filmklippene Matti Juhani Saari (22) hadde lagt ut av seg selv før helgen. Så sent som mandag ble han kalt inn til avhør, men man fant ingen grunn til å ta fra ham våpenlisensen eller våpenet da. Det melder hbl.fi.

Tirsdag skjøt og drepte han ti medelever ved Sydbottens yrkesinstitutt i den finske byen Kauhajoki, før han forsøkte å ta livet av seg selv. Tirsdag ca klokken 16.30 melder Tammerfors universitetssykehus at han døde av skuddskader i hodet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

264367

- Dramaet har så langt krevd elleve liv, sier innenriksminister Anne Holmlund til Yle. Hun vil foreløpig ikke kritisere politiets håndtering av saken.

YouTube
Saari hadde lagt ut flere klipp på nettsiden YouTube, der han blant annet øvelsesskyter med en Walther P22. Politiet har bekreftet at det er samme type våpen som ble brukt under dagens tragedie.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.)

919

Politiet skal ha funnet filmene, som ligner svært på de Eric-Pekka Auvinen la ut før han tok livet av åtte mennesker i fjor høst, fredag. Saari ble kalt inn til avhør, men politiet fant altså ikke grunn til å foreta seg noe i saken.

Se alle filmene her.

Den midlertidige våpenlisensen fikk han i august i år, og han har bare eid pistolen av typen kaliber 22, sa innenriksminister Anne Holmlund under dagens pressekonferanse i forbindelse med skolemassakren.

Politiets avgjørelse om å la Saari gå, skal nå granskes.

- Vil få konsekvenser
I etterkant av fjorårets massakre ble det utarbeidet en rapport på nærmere 3000 sider, blant annet for å kartlegge hvordan en slik tragedie kunne finne sted og hvordan man kunne hindre at det skulle skje igjen.

Finland er på våpentoppen i verden, kun USA og Jemen har flere skytevåpen i omløp enn Finland viser en rapport fra 2007. Per 100 innbyggere er det hele 56 våpen, og dersom man har plettfri vandel kan man kjøpe skytevåpen lovlig helt ned i 15-års alderen.

Ette var en av grunnen til at den finske statsministeren Matti Vanhanen den gang til orde for en gjennomgang av våpenloven.

- Dette vil få konsekvenser for våpenloven, sa Vanhanen like etter Jokela-tragedien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet opplyste på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at ni mennesker er bekreftet døde etter skytingen. Alle skal være elever på skolen, melder hbl.fi.

Overlege Matti Lehto sier til den finske avisen at det ser ut til å være flere drepte enn skadde, men fremdeles har man ikke full oversikt.

Det brøt ut brann i skolebygningen da skuddløsningen fant sted, og bygget ble fylt av røyk.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

HTML EMBED

Skuddløsningen startet klokken elleve lokal tid og først etter en time og et kvarter var det over.

Ifølge vitner skal en rundt 20 år gammel elev kledd i finlandshette og svarte klær, ha kommet inn på skolens område med en stor bag og begynte å skyte rundt seg.

Les også: Er dette gjerningsmannen?

Etterfølger?
Den finske 18-åringen Pekka-Eric Auvinen skjøt 7. november i fjor åtte mennesker da han skjøt rundt seg på sin egen skole i Jokela. Han planla drapene flere måneder i forveien, og la også ut flere videoer av seg selv på YouTube.

Les også: Planla skolemassakre i lang tid

Han førte også dagbok over hvordan planleggingen gikk fremover.

Der henviser Auvinen blant annet til Vietnamkrigen, Oklahoma-bomben, skolemassakren i Columbine og diverse krigsspill.

Skal du bort fra pc-en?
Følg utviklingen på mobil.nettavisen.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis