Gå til sidens hovedinnhold

Drapssak kan hjelpe McCann

Kate og Gerry McCann håper en amerikansk drapssak kan undergrave troverdigheten til politiets likhund.

To britiske politihunder ble sendt til Algarve-kysten med hensikt å bistå det portugisiske politiet i etterforskningen av den savnede Madeleine.

Den ene hunden er en såkalt likhund som kan påvise spor etter blod og menneskelevninger. Politihunden skal ifølge portugisiske medier ha markert ved flere gjenstander som tilhører McCann-ekteparet. I tillegg skal hunden ha plukket opp et likspor fra feriehotellet der Madeleine forsvant og ned til stranden.

Under politiavhør har både Kate og Gerry McCann blitt konfrontert med en videosnutt som viser en hund markere ved leiebilen til foreldrene. Politiets teori er at Kate McCann drepte Madeleine ved et uhell og skjulte liket. Deretter skal hun angivelig ha fraktet liket i leiebilen mer enn 25 dager etter at jenta forsvant.

Hovedbevis i saken
Advokatene til McCann-ekteparet tror at den portugisiske påtalemyndigheten vil bruke hundemarkeringene som hovedbevis i saken mot ekteparet, skriver The Times.

Nå har advokatene til ekteparet bedt om å få tilgang til saksdokumentene til en pågående drapssak i USA.

Den amerikanske Eugene Zapata ble mistenkt for å ha drept sin kone Jeanette etter at hun forsvant sporløst i 1976 i delstaten Wisconsin. Men politiet fikk aldri nok bevis til å sikte mannen.

I fjor ble det derimot tatt ut tiltale mot Zapata etter at politiet tok i bruk tre likhunder i etterforskningen. Likhundene markerte i kjelleren til ekteparets tidligere bolig, noe som førte til at det ble tatt ut siktelse mot mannen.

Upålitelige hunder
Men dommer Patrick Fiedler avviste bevisene som utilstrekkelige og understreket at hundene var upålitelige. Dommeren henviste til de tre hundenes tidligere resultater som fastslo at de tok feil ved 78 prosent, 71 prosent og 62 prosent av tilfellene.

- Påtalemyndigheten har mislyktes i å overbevise meg om at dette er mer pålitelig enn å kaste kron og mynt, sa dommer Patrick Fiedler.

Juryen vurderer nå bevismaterialet. Advokatene til McCann-ekteparet håper nå at denne saken kan undergrave påtalemyndighetens bevisførsel under en eventuell rettssak.

Omstridt i Norge
Bruken av likhunder er også svært omstridt i Norge. Advokat John Christian Elden har tidligere erfaring med bruken av likhunder fra tiden da han forsvarte drapstiltalte Gamal Hosein i Skien. Elden er derimot svært kritisk til å bruke hundemarkeringer som bevis.

- En likhund kan være et nyttig redskap i politiets etterforskning, men som bevis er det tilnærmet verdiløst. Det er for mange feilkilder og for lite forskning på området, har advokat John Christian Elden tidligere sagt til VG.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis