Gå til sidens hovedinnhold

Drapstrusler kobles til kannibal

Flere mennesker i Sverige har mottatt brev og føler seg drapstruet av en dømt kannibal.

Kannibalen får gå fritt i Malmös gater etter en rettsavgjørelse nylig. Nå har flere personer mottatt brev og føler seg truet på livet. Blant dem er hans tidligere lærere og en journalist i Sydsvenskan, melder avisen.

Svenske påtalemyndigheter gransker nå antatte trusselbrev fra kannibalen til fire personer.

Bor alene
Sydsvenskans kriminalreporter Joakim Palmkvist avslørte 17. november at kannibalen har hatt frigang flere dager i uka, fått bo ensom i leiligheten sin og delta i ulike gruppeaktiviteter.

Noen uker senere fikk Palmkvist et brev til redaksjonen. Brevene var ifølge Sydsvenskan skrevet på et «uvanlig språk», og lød:

«Jeg er ikke et menneske», «Ingen skritt bakover.»

- Jeg opplevde brevene som en drapstrussel rettet mot min person, sier Palmkvist til Sydsvenskan.

«Uvanlig språk»
Han er ikke sikker på hvem som har sendt brevet, men mistenker kannibalen, siden det ifølge avisen er få som mestrer «det uvanlige språket» så bra som brevskriveren. Kannibalen har studert språket i flere år i Lund.

Samme dag som brevet nådde Sydsvenskan mottok to lærere og en kvinnelig, tidligere elev ved kannibalens tidligere institusjon i Lund også brev.

- De har nøyaktig samme innhold som i brevet reporteren mottok, sier en truet professor.

Flere trusler
Politiet har startet opp en etterforskning i forbindelse med brevene. Det er ikke første gang den dømte kannibalen etterforskes for trusler og trakassering mot lærere og kvinnelige elever ved institusjonen i Lund. Trusler av denne typen skal ha kommet med ujevne mellomrom i 15 år. Tidligere kvinnelige medstudenter av kannibalen skal ha blitt regelmessig trakassert siden studietiden.

Sjefsoverlegen ved den rettspsykiatriske avdelingen der mannen sitter ønsket ikke å kommentere saken, og ville ikke la Sydsvenskan kontakte den dømte kannibalen via telefon.

Lik i fryseren
Politiet gjennomførte en ransaking hos den mannen i Malmö i 1980 etter et boktyveri. Mannen var en gang 31 år gammel. Foruten stjålne bøker fant politiet kjøttstykker pakket i tøy i mannens fryseboks. Han ble løslatt etter avhør. Samtidig lette politiet etter en kvinne som hadde vært forsvunnet siden november 1979.

16. januar besøkte politiet kvinnens leilighet, og fant 30-åringen på stedet. Han ble pågrepet på nytt, og politiet koblet nå pakkene i fryseren med den forsvunne kvinnen. En analyse viste at fryseren inneholdt menneskekjøtt. Ved en gjennomsøking av mannens leilighet ble det funnet en slags dagbok, der mannen noterte hvordan kvinnens kropp ble partert og pakket inn.

Mannen innrømmet drapet, og sa han hadde spist av liket. Seks måneder senere ble han dømt til lukket psykiatrisk behandling.

Reklame

8 superkupp på kjøkkenutstyr