Gå til sidens hovedinnhold

Drastisk fall i antall norske fremmedkrigere

PST sier det nærmest er stans i antall Syria-reiser fra Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skrev i sin åpne trusselvurdering i februar, at det er mulig at antall aktive fremmedkrigere vil gå ned i løpet av året.

Men allerede nå har antallet nordmenn som reiser til Syria, nærmest stanset helt opp, ifølge PST.

- Det siste halve året er det svært få som vi kjenner til som har reist til Syria, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Nettavisen.

Les også: Terrorfare i Sverige: - Vi har ikke parallellsamfunn i Norge

- Avskrekkende effekt

- Det er færre som har dratt til Syria nå enn tidligere. Det er noe av bakgrunnen for at vi har nedjustert terrortrusselen mot Norge litt, men det er selvfølgelig noe som kan endre seg, sier Bernsen.

Ifølge Bernsen kan det være flere årsaker til nedgangen.

- Det kan være at flere av de som har vært der og kommet tilbake, har blitt pågrepet, dømt eller sitter i varetekt. Så det kan ha en avskrekkende effekt, sier seniorrådgiveren, og legger til:

- Det kan også være at det har blitt vanskeligere å komme inn i Syria enn tidligere. I tillegg har man hatt et forebyggende arbeid fra hele samfunnets side, så det kan hende at det også har hatt effekt, sier han.

Les også: PST: - I Norge har vi tatt terrortrusselen litt ned

90 nordmenn til Syria

PST skrev i sin trusselvurdering at det ved årsskiftet var om lag 40 norske fremmedkrigere i Syria og Irak, som i hovedsak var knyttet til Den islamske stat (IS).

- Vi kjenner i hvert fall til 90 personer som har dratt til Syria de siste årene. De kommer jo fra hele Norge, men det er en overvekt fra Østlandet. Man har sett at Østfold har hatt mange som har vervet seg, og at det er et fylke som har skilt seg litt ut, sier Bernsen til Nettavisen.

Han opplyser at PSTs trusselvurdering nå, er at det er en «mulig fare for terrorangrep» i Norge i løpet av 2016, slik den ble nedjustert til i februar.

- Grunnen til det er flere. De personene som vi har vært bekymret for, sitter enten i varetekt eller er dømt og sitter i fengsel. En annen gruppe vi er bekymret for, er trolig døde, sier han.

- Har ikke parallellsamfunn

Mandag skrev Aftenposten om terrorfaren i Gøteborg, der seks bydeler er preget av såkalte parallellsamfunn, med kriminalitet og sterke innslag av ekstreme, voldelige islamister.

- Jeg er overbevist om at det bare er et tidsspørsmål før det smeller, sa migrasjonspolitimann Ulf Boström til avisen.

Les også: Slår alarm om akutt terrorfare i Gøteborg

PST påpeker de ikke kjenner til forholdene i Sverige, men sier at det ikke finnes parallellsamfunn her i landet.

- Fra PST og politiets ståsted finnes det ingen områder i Norge hvor for eksempel politiet ikke kan gå inn av ulike grunner, hvor politiet ikke tør å gå inn. Også har man i et større samfunnsperspektiv en tiltro til myndighetene. Derfor med den begrunnelsen, har vi sagt at det ikke eksisterer parallellsamfunn i Norge, sier Bernsen.

- Politiet kan gå hvor som helst

Bernsen sier politiet i Oslo har mer kontroll enn i mange andre storbyer.

- I motsetning til en del andre storbyer i Europa, som har steder der myndighetene ikke har kontroll, så finner man ikke det igjen i Oslo. I Oslo kan politiet gå hvor som helst, og det er selvfølgelig positivt, sier han.

Mandag sa Ap-politiker Jan Bøhler at han var mer optimistisk med tanke på muligheten Norge har til å forebygge ekstremisme og terror.

- Grunnen til at vi har en bedre situasjon nå i Norge, er at vi har vært flinkere til å jobbe inn i miljøene gjennom flere år med gjengprosjekt og at vi har et nært samarbeid med det store flertallet i moskeene som er veldig opptatt av at dette ikke skal ramme dem, sa Bøhler.

Han advarte samtidig mot å ta det for gitt at det fortsetter like positivt.

- Vi må ikke sove i timen. Vi må skjønne at Gøteborg ikke er langt fra Oslo. Det smitter fort over, sa han.

Reklame

Ny mobilavtale barberer prisene på abonnementet

Kommentarer til denne saken