Gå til sidens hovedinnhold

Drepte 20 flyktninger

Minst 20 flyktninger fra Sudan ble natt til fredag drept i voldsomme sammenstøt med egyptisk politi. Flere av de drepte skal være små barn.

20 flyktninger fra Sudan ble torsdag drept i sammenstøt med egyptisk politi som forsøkte å rydde leiren deres i en park i Kairo.

Jaget folk inn i busser
Dødsfallene fant sted da politiet forsøkte å jage over tusen flyktninger fra en park hvor de har hatt tilhold til i tre måneder. Menn, kvinner og barn ble spylt med vann og beordret inn i busser.

Se bilder av de blodige sammenstøtene nederst i saken.

Flyktningene oppholdt seg i parken i protest mot det de mener er FNs manglende evne til å hjelpe dem.

Torsdag varte konflikten mellom flyktningene og politiet i flere timer. Demonstrantene tok ned plast og kartong de hadde hengt opp for å få ly, men nektet å forlate parken. Da den verbale diskusjonen ikke kom til noen ende, ble vannkanoner satt inn fra politiets side. Deretter stormet tusenvis av politifolk parken fra alle sider.

Bevisstløse båret bort
Reportere fra nyhetsbyrået Associated Press så med egne øyne politibetjenter denge løs på flyktningene med batonger og køller.

I mange tilfeller skal politiet ha fortsatt å slå de fortvilte demonstrantente selv mens de ble slept mot bussene. AP så to voksne og ei ung jente, trolig tre eller fire år gammel, bli slept vekk bevisstløse.

Ifølge en ambulansetjenestemann var jenta død.

Skylder på flyktningene
Egyptiske myndigheter skylder på voldelig oppførsel blant sudanerne.

- Det har vært gjort forsøk på å få dem til å spre seg, uten hell. Flyktingenes ledere gikk til angrep mot politiet, heter det i en erklæring fra styresmaktene i Egypt.

Det innrømmes at sammenstøtene resulterte i kaos og vill flukt, der 30 sudanere skal ha blitt skadd. Blant de skadde var de fleste eldre og barn. Ti av de skadde overlevde ikke behandling på sykehuset, opplyser myndighetene.

23 politimenn skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

Avslo FN-tilbud
FNs høykommissær for flyktninger erklærte forrige uke at organisasjonens representanter var kommet til enighet med noen av flyktningenes ledere, om å gjenoppta deres saker. Det skal også være gitt tilbud om engangsutbetaling av et beløp pålydende om lag 4500 kroner myntet på å skaffe bopæl til flyktningene i Egypt.

De fleste av sudanerne avslo tilbudet, fordi de skal ha blitt lovet omplassering et annet sted.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken