Gå til sidens hovedinnhold

Drepte for åpent kamera - slapp straff

Den amerikanske marinesoldaten drepte en såret og ubevæpnet iraker for åpent kamera. Nå slipper han straff.

TV-bildene av drapet, som skjedde i en moské i den irakiske byen Fallujah, gikk verden rundt, og skapte sterke reaksjoner, blant annet fra Petter Eide i Amnesty Norge.

Til tross for at drapet er dokumentert gjennom opptaket, har marinens interne etterforskere etter lang tids overveielse, besluttet at det ikke foreligger nok bevis til å innlede rettssak mot den amerikanske soldaten, skriver danske Ekstrabladet, som siterer amerikanske CBS.

Et fjernsynsteam fra amerikanske NBC dokumenterte hendelsen. Her kan du se de dramatiske tv-bildene (vi advarer mot sterke bilder).

Etterforskningen konkluderer med at skytingen skjedde «i kampens hete», og at det ut fra tv-bildene kan se ut som om irakeren på gulvet i moskeen strekker hånden ut etter et våpen.

Selv om det fortsatt er uklart hva som faktisk skjedde, og hvordan de andre mennene i moskeen ble drept, har marinens eksperter konkludert med at det i alle tilfeller hersker stor tvil rundt situasjonen, nok til at den involverte soldaten sannsynligvis slipper videre tiltale.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken