Gå til sidens hovedinnhold

Drepte nesten bestevennen

Bestevennen Joni forlot klasserommet minutter før skoledrapsmannen Matti Saari meide ned klassekameratene.

Klokken 09 tirsdag morgen startet Matti Saaris klasse dagen med en prøve. Først en time og tre kvarter senere kom Matti til klasserommet.

Få minutter senere var alle i klasserommet skutt. Til sammen ti mennesker ble drept på Sydbottens yrkesinstitutt skole.

Ni av de drepte er elever ved skolen, den tiende er en lærer. Åtte kvinner og to menn, der den ene mannen er en ansatt ved skolen. Det kom frem på en pressekonferasne onsdag formiddag.

Les: Han skjøt og drepte ti

I terapi
Men Matti Saari (22) kunne ha drept flere. Mange av elevene hadde gjort seg ferdige med prøven og hadde forlatt klasserommet da Saari kom inn klokken 10.45. Blant dem var bestevennen Joni.

- Jeg ble fort ferdig med prøven og gikk ut til kantina, sier han til den finske avisen Iltalehti, skriver expressen.se . Joni merket ikke noe spesielt da han traff Matti dagen før, og er i sjokk over det som har skjedd.

- Han har jo fortalt at han gikk i terapi, sier Joni.

Les også: Drapsmannen ble avhørt mandag

Varige mén
Bare en av elevene som befant seg i klasserommet overlevde skytingen. En 21 år gammel kvinne kastet seg ut gjennom et vindu, og unnslapp dermed å bli drept. Hun ble truffet av en kule i hodet, men overlevde.

Saari skal ha skutt flere hundre skudd inne på skolen.

Tilstanden til kvinnen er tirsdag stabil og hun er utenfor livsfare. Ifølge legene vil hun likevel få varige mén av skadene.

Kulen legene hentet ut, vil bli et av politiets bevis i utredningen.

Alle fra samme sted
Alle ofrene skal være fra det samme området og bodde i eller like utenfor Kauhajoki. Ni ble funnet inne i klasserommet, mens en drept ble funnet i korridoren utenfor.

Saaris leilighet, der han bodde alene sammen med katten sin, ble raskt gjennomsøkt av politi. Der ble en håndskreven lapp med teksten «Jeg hater menneskerasen og den eneste utveien er å bruke skytevåpen» funnet. Ting tyder også på at Saari hadde planlagt massakren i flere år.

Politiet mener motivet for drapene er hat.

Saari selv overlevde skuddet han fyrte av mot sitt eget hodet, og ble fraktet til Tammerfors universitetssykehus. Få timer senere døde han likevel av de store hodeskadene.

Forbrente
Etter å ha skutt ni elever og en mannlig lærer ved yrkesskolen, skal Saari ha tent på klasserommet hvor de befant seg med hjelp av brannbomber, mener politiet.

De omfattende forbrenningene gjør identifiseringsarbeidet vanskelig. Kun et av ofrene har blitt identifisert visuelt, de andre må det DNA og tannlegejournaler til for å finne ut av.

Politiet vet likevel hvem og hvor mange som skal ha befunnet seg i skolebygningen og som aldri kom ut i live.

Gjennomgang av våpenlov
Tirsdag sa Finlands president, Tarja Halonen, at myndighetene vil gå gjennom landets våpenlover.

- Vi må ha detaljerte samtaler og undersøkelser for å finne ut hva vi nå skal gjøre, sa Halonen.

Gårsdagens skolemassakre skjedde mindre enn et år etter at en 18 år gammel finsk elev skjøt og drepte åtte mennesker på sin skole i Jokela. Den gang sa statsminister Matti Vanhanen at våpenlovene skulle gjennomgås, men de ble aldri endret.

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken