Gå til sidens hovedinnhold

- Drev utpressing mot Ferguson

Sir Alex Ferguson samarbeidet med News of the World, hevder tidligere ansatt.

Samarbeidet var imidlertid ikke av frivillig art. Det oppsto først etter at News of the World fikk tilgang til Manchester United-managerens legejournal.

Dette kom fram under en høring gjennomført av «The Leveson Inquiry», kommisjonen som gransker arbeidsmetodene til britisk presse i kjølvannet av at skandaleavisen News of the World ble nedlagt tidligere i år.

Byttehandel
En av avisens tidligere ansatte, sportsjournalisten Matt Driscoll, hevdet under høringen at avisen gjennom å utgi seg for å være en tredjepart sikret seg konfidensielt materiale etter et tips om at sir Alex Ferguson slet med dårlig helse.

- Det ble formidlet til Alex Ferguson at vi ikke skulle bruke denne informasjonen og det endte med at vi sa til ham at vi skulle la være å offentliggjøre dette, og av den grunn begynte han å samarbeide med avisen, fortalte Driscoll ifølge BBC News.

Den tidligere sportsjournalisten virket å avsløre Fergusons navn ved et uhell. En talskvinne for Manchester United forklarte BBC at Ferguson er klar over hva som er blitt sagt under høringen, men at han ikke hadde noen kommentar.

Driscoll vant en arbeidsrettssak mot News of the World i desember 2008, og fikk en erstatning på om lag 7,5 millioner kroner da han vant fram med sin påstand om at han ble usaklig avskjediget. Det kom ikke fram under Driscolls vitnemål når hendelsene som involverer Ferguson skal ha funnet sted.

Lurte sykehus
Journalisten fortalte granskingskommisjonen at han ikke klarte å få bekreftet tipset om Fergusons dårlige helse og således var ute av stand til å skrive om den.

- Sportsredaktøren min sa «overlat det til meg, jeg skal se hva vi kan finne ut». Samme dag fikk jeg en telefon fra ham som sa at jeg hadde rett, tipset stemmer. «Jeg har hans legejournal i hendene nå». Jeg ble fortalt at man ved å sende en faks til en lege eller et sykehus hvor man sa «jeg er en spesialist og trenger disse detaljene», utrolig ofte ville få informasjon tilsendt umiddelbart.

Driscoll understrekte at han ikke trodde at det var sportsredaktøren selv som hadde gjort dette i Fergusons tilfelle, men at avisen hadde «spesialister» som tok seg av slikt.

- Informasjon er en handelsvare. Vi kan si at vi har en viss type informasjon, men ikke vil bruke dette så lenge du samarbeider, hvilket er den avtalen vi snakker om her (i Fergusons tilfelle).

Ble sykemeldt
Matt Driscoll uttalte ifølge BBC News at han ikke kjente til bruk av privatetterforskere i News of the World. Han sa også at journalistene i avisen aldri satte spørsmål ved ledernes etikk eller arbeidsmetoder.

- Redaktørene kan få deg til å se veldig bra ut og de kan få deg til å se veldig dårlig ut. De avgjør hvem som får tipsene, hvem som får saker å jobbe med. De avgjør også om du får saken din på trykk eller ikke.

Ifølge Driscoll ble han selv oppfattet som en suksessrik journalist i begynnelsen av tiden i News of the World og som en ubegavet journalist mot slutten. «Så fort en redaktør ikke liker ansiktet ditt lenger, er tiden din ute», forklarte han under høringen.

Driscoll ble sykemeldt på grunn av stressrelatert depresjon i juli 2006 og fikk sparken i april 2007. Selv anser han sykdommen som direkte relatert til arbeidsforholdene i News of the World.

Han mener at journalistkarrieren hans i dag er over, fordi han anses som «han som går til krig mot sjefene».

The Leveson inquiry vil tirsdag høre vitnemålet til Piers Morgan, CNN-journalisten som tidligere jobbet som redaktør i Daily Mirror og News of the World.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken