Mens de norske langrennsjentene har plukket med seg en god del medaljer under Sotsji-OL, har det gått langt tyngre for de norske herreløperne.

Før den avsluttende femmila søndag var det kun Martin Johnsrud Sundbys omstridte bronse fra skialton som var medaljefangsten for herrelaget.

Flere medaljer skulle det heller ikke bli.

Martin Johnsrud Sundby leverte best av de norske søndag, men det holdt bare til en fjerdeplass for Røa-gutten og dermed ingen ny medalje.

- Jeg gjorde som planlagt. Jeg dro ikke en meter, men det var tre russere som var sterkere enn meg. Det er drita kjedelig, det er ikke mer å si om det, men er du ikke bedre, så er du ikke bedre. Legkov fortjener dette, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

- Dette er under pari med tanke på hva jeg hadde håpet på før OL. Med en medalje i dag hadde det kanskje sett litt bedre ut. Vi svikter brutalt på stafetten og er litt uheldig med ski midt i mesterskapet, men det får vi ikke gjort noe med nå. Jeg var ikke sterk nok, sier Norges bestemann.

På pallen ble det trippel russisk.

Alexander Legkov stakk av med gullet, Maxim Vylegsjanin tok sølvet og Ilia Tjernousov ble bronsevinner.

Northug langt bak
Petter Northug var aldri i nærheten av å kunne henge med helt inn. Trønderen endte helt nede på en 18.-plass. Northug står dermed uten medaljer i Sotsji.

- Dette var brutalt. Men det visste jeg på forhånd. Det ble tyngre og tyngre. Jeg så at andre var slitne, også, men det ble for tungt, sier Northug til TV 2.

- Det er å ta medaljer i mesterskap er det jeg trener for, men jeg skal ikke klage. Jeg har hatt stang inn tidligere og det er naturlig at det svinger litt.

Av de øvrige norske ble Tord Asle Gjerdalen nummer 21 og Chris Jespersen nummer 32.

Holdt følge
Som vanlig på disse lange distanserennene var det et stort felt som samlet seg i tet fra starten av. Løperne gikk samlet og så an situasjonen.

Petter Northug hang bra med foran, og det samme gjorde Martin Johnsrud Sundby, Tord Asle Gjerdalen og Chris André Jespersen.

Det var først ved passering 30 kilometer at det begynte å bli litt avstander i front. Finske Matti Heikinnen fikk en god luke mens mange av favorittene var inne og byttet ski, og finnen jobbet hardt for holde flokken bak unna.

Forspranget var imidlertid ikke stort nok og inne på stadion, før siste runden ut i løypa, ble Heikinnen hentet inn av gruppen som kom jagende bak.

Knakk skien
Dermed ble det hele et taktisk spill om å komme i posisjon før den avsluttende bakken. De norske hang bra med foran. Martin Johnsrud Sundby var helt oppe i tetgruppen, mens Northug, Jespersen og Gjerdalen lå litt bak.

Kanoner som Alexander Legkov, Maxim Vylegsjanin og Dario Cologna hang også godt med. Svenske Anders Södergren ville også ha et ord med i laget.

For Colognas del skulle imidlertid rennet få en brå slutt noen kilometer før mål. Sveitseren, som har vunnet to gull i OL, brakk skien og var ute av dansen.

På vei inn i den siste bakken måtte og Petter Northug slippe taket og dermed ble det klart at en frisk Johnsrud Sundby ble Norges sterkeste kort.

I innspurten klarte han imidlertid ikke å hamle opp med russerne.