OSLO (Nettavisen): Representanter for Piratpartiet troppet søndag opp på Oslo lufthavn Gardermoen for eventuelt å bistå den spionsiktede varsleren Edward Snowden. Det var sagt at Snowden kunne komme til å mellomlande på Gardermoen etter flyturen fra Moskva, men ingen Snowdon dukket opp.

De siste meldingene går ut på at Snowden skal reise til Cubas hovedstad Havana.

Foreslår Nobels fredspris
- Snowden har ofret sin egen sikkerhet for å opplyse hele verden om hva som foregår, nemlig at Google, Facebook, Yahoo - alle de store amerikanske nettstedene - blir totalt overvåket av National Security Agency. Det er vel ikke optimalt sett med amerikanske øyne at han har gjort det, men resten av verden bør være glad for at dette kommer for en dag. Snowden jobber for verdenssamfunnet, sier nestleder i Piratpartiet i Oslo, Manuel Pettersen Lains, til Nettavisen.

Han mener at Snowden bør få Nobels fredspris for sin varslerinnsats. Piratpartiet har tidlligere tatt til orde for at Norge gir Snowden politisk asyl.

- Vi blir alle overvåket
Pettersen Lains mener Snowdens avsløringer viser at også norske internettbrukere - spesielt i offentlig sektor - bør tenke mer gjennom hva slags informasjon vi deler.

- All informasjon blir filtrert gjennom NSAs servere, så på en måte blir vi alle overvåket. Problemet er at det ikke finnes så mange reelle alternativer enn disse amerikanske tjenestene. Google, Facebook og de andre er selskaper som nærmest er en del av nettets infrastruktur.

- En frihetskjemper
Også leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas C. Halse, hyller den ettersøkte amerikanske IT-teknikeren. Han mener også at Norge bør tilby Snowden asyl.

- Han er en helt for personvernet og en frihetskjemper for vår tid, sier Halse, ifølge NTB.

Folk fra Piratpartiet sto klare for å assistere Edward Snowden på Gardermoen søndag, der de ventet at han skulle mellomlande. Partileder Øystein Jakobsen kjøpte også flybillett til Island, meldte Piratpartiet på sine nettsider.

Men en drøy time etter at Moskva-flyet hadde landet, ble det klart for Piratpartiets representanter at Snowden ikke ville dukke opp.

USA krever at Russland pågriper og utleverer Snowden mens han er i Russland. Men russiske myndigheter sier de ikke har mulighet til det. Snowden skal etter planen reise videre til Cuba og Ecuador mandag formiddag, melder NTB.

Får bistand fra WikiLeaks
Snowden har fått bistand fra WikiLeaks etter at han lekket dokumenter som viste at den amerikanske signaletterretningen NSA i all hemmelighet innhentet store mengder informasjon om telefon- og datatrafikk som passerte gjennom USA.

Snowden fløy fra Hong Kong til Moskva søndag og ble booket for en flight til Cuba mandag, ifølge de russiske nyhetsbyråene ITAR-Tass og Interfax, som viste til anonyme kilder.

National Security Council, som ligger under Det hvite hus, kom mandag med en uttalelse der det heter at Snowden, slik de forstår det, befinner seg på russisk jord og at amerikanske myndigheter forventer at russiske myndigheter vil samarbeide og ser etter muligheter for å få sendt Snowden tilbake til USA og de rettslige prosesser som venter ham der. I uttalelsen pekes det blant annet på samarbeidet mellom USA og Russland etter Maraton-bombene i Boston, melder CBS News.

Ordkrigen ble ytterligere trappet opp da USAs utenriksminister John Kerry ifølge BBC kalte Snowden en «forræder».

VIDEO: Hvor mye skade har Snowden gjort? Se nyhetsinnslag på CBS News.

HTML EMBED

En advokat som har arbeidet for amerikaneren Edward Snowden, sier at den tidligere etterretningsmannen ble bedt av kinesiske myndigheter om å dra fra Hongkong, melder NTB via Reuters mandag.

Oppfordringen skal ha kommet via en mellommann som hevdet at han representerte myndighetene i Hongkong, men som trolig opptrådte på vegne av myndighetene i Beijing.