Gå til sidens hovedinnhold

- Drømmer om å bli skutt i retten

Overhalla-tiltalt ønsket å bli drept i rettssalen.

NAMSOS (Nettavisen): Kripos-etterforsker Kjell Olav Moen er trolig den som har fått best innblikk i tankene til dobbeltdrapstiltalte Bahadir Mirzaolimov (27) i løpet av de ganske nøyaktig seks månedene som er gått siden drapene på høygravide Anne Grete Vollum (35) og lille Cicilie Watnan Lian (7) på Skogmo i Overhalla.

Moen har gjennomført de fem formelle avhørene og en rekke uformelle samtaler med den tiltalte usbekeren i tiden etter drapene og voldshandlingene.

Etter drapet på Anne Grete Vollum, forsøkte 27-åringen å ta sitt eget liv ved å sluke en rekke tabletter i bolighuset på Overhalla. Deretter rispet han seg selv med kniv i håndleddet. En rekke DNA-analyserte blodspor knytter usbekeren til så å si hvert eneste rom på åstedet.

LES OGSÅ: De knusende DNA-bevisene

Avhørsansvarlig Kjell Olav Moen forklarte i retten at selvmord var et tema tiltalte ofte kom inn på under avhørene.

- Han uttrykte flere ganger at han ønsker å ta sitt eget liv. Til meg sa han at han ser på seg selv som et dårlig menneske, forklarte Moen i tingretten.

- Hva skjer om jeg dør?
Ifølge Kripos-etterforskeren skal Mirzaolimov blant annet ha spurt om hva som ville skje dersom han døde på cella.

- Han spurte meg om liket ville bli sendt tilbake til Usbekistan. Han lurte også på om han ville bli begravet på en kirkegård, selv om han ikke er kristen, forklarte Moen.

På grunn av spørsmålsstillingen til Mirzaolimov, ble fengselet opplyst at det var risiko for at 27-åringen ville forsøke å begå selvmord, og det ble bedt om at nødvendige tiltak ble iverksatt for å forhindre dette.

Ønsket å bli skutt
Den erfarne etterforskeren sa også i Namdal tingrett at Mirzaolimov i avhøret hadde pratet om en «lykkelig utgang» på hele drapssaken.

- Han sa at han drømte om en lykkelig slutt, som gikk ut på at han ble skutt og drept i retten, sa Moen.

Enkelte av de pårørende reagerte på utsagnet, og ga uttrykk for sine reaksjoner gjennom oppgitte sukk og hoderisting.

Kripos-etterforskeren ga i tingretten en grundig redegjørelse for sine samtaler med den tiltalte 27-åringen. Han møtte Mirzaolimov allerede samme dag som han ble pågrepet. Da var usbekeren villig til å forklare seg i avhør, og dagen etterpå skal han ifølge Moen ha sagt:

- Jeg gjorde det du sa.

Replikken er ifølge Moen en klar henvisning til siktelsen som ble forelagt 27-åringen.

Første gang Kripos' avhørsansvarlig stilte spørsmål omkring siktelsen, skal usbekeren ha svart: «Neste spørsmål».

- Da sa jeg at det ikke ville bli noe neste spørsmål før han hadde svart på det første. Hans svar var at det var han som hadde gjort «det», oppga Moen.

Viste interesse
Da avhørslederen forklarte seg, viste Mirzaolimov for første gang under rettssaken en viss interesse for vitneforklaringene. Tidvis så 27-åringen opp og fulgte med i Kripos-etterforskerens vitnemål. De to møtte blikkene til hverandre flere ganger, og av og til kunne det spores antydning til et vennskapelig smil på leppene til den tiltalte mannen.

Ved en anledning ba usbekeren brått om penn og papir under Moens forklaring. 27-åringen noterte raskt noe i en kladdebok som han ga til forsvareren.

I avhørene skal 27-åringen ha sammenlignet det å snakke om drapene med å bli stukket med en nål.

- Han sa noe om at når man har stukket seg på nålen en gang, så unngår man nålen neste gang, sa Moen, som overfor retten mente at 27-åringen både var høflig og god til å kommunisere i avhørssituasjonene.

- Men han hadde særlig store vanskeligheter med å snakke om hva han hadde gjort mot jentene i 2. etasje i bolighuset. Når vi kom inn på de konkrete hendelsene, fikk han hodepine. Han snakket om en jerntallerken som presset på hodet. De gangene jeg tok opp spørsmål omkring jentene, svarte han at det var «rare spørsmål». Han mente også at jeg var «rar» som tok det opp, sa Moen.

Planlagt?
Avhørslederen forklarte at Mirzaolimov ville endre tema hver gang drapshandlingene ble tatt opp.

- Han svarte bare at han uansett «var ferdig».

Ett av spørsmålene retten må ta stilling til, er om den 27 år gamle usbekeren hadde planlagt å drepe sin ekskone Anne Grete Vollum. En sms som er framlagt for retten langt på vei antyder at tiltalte hadde planer om å begå drapshandlinger før han kom fram til bolighuset på Overhalla.

LES SAKEN: Drapsmannens siste hilsen

- Hvorvidt det var planlagt eller ei, ble et tema i avhørene. Han sa en del ting som tyder på at det kan ha vært planlagt. Blant annet spurte han hva som er forskjellen mellom et drap og et overlagt drap. Mye av det han forklarer er også vanskelig å tolke i den ene eller andre retningen, mente Moen.

- Men han sa til meg: «Det vil komme mer informasjon etter hvert. Det som skjedde vil komme fram en gang». Han sa også at han ønsket at de gjenlevende på Overhalla skulle få svar på sine spørsmål. Han syntes de fortjente det, forklarte avhørslederen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene