Gå til sidens hovedinnhold

Dronningen kondolerte Bortens enke

Dronning Sonja kondolerte tidligere statsminister Per Bortens enke, hans barn, barnebarn og oldebarn, etter minnegudstjenesten i dag. Nå fraktes Bortens kiste til Flå kirke der jordfestelsen skjer.

- Det fulgte alltid en stor ro og autoritet med Borten, sa biskop Finn Wagle i sin tale under minnegudstjeneste i Melhus kirke fredag.

I samarbeid med sogneprest Bjørn Sverre Lie ledet biskopen i Nidaros seremonien i kirken, etter Per Bortens eget ønske.

- En av våre høvdinger
- Vi har mistet en ruvende politisk skikkelse i etterkrigstida, sa statsminister Kjell Magne Bondevik i sin tale på vegne av regjeringen.

- Borten var en av våre store høvdinger, sa senterpartileder Åslaug Haga.

Stortingspresident Jørgen Kosmo møtte på vegne av Stortinget. I tillegg til statsministeren, var regjeringen representert med finansminister Per-Kristian Foss. Dagfinn Vårvik møtte på vegne av Bortens tidligere regjeringskolleger. Også fylkesmann Kåre Gjønnes og ordfører i Melhus Erling Bøhle holdt minnetaler.

Også Bortens barnebarn Ola Borten Moe, selv senterpartipolitiker, holdt en minnetale i kirken.

Todelt seremoni
Etter gammel tradisjon startet seremonien allerede torsdag kveld, med salmesang og hilsener i Per Bortens hjem på Ler i Flå. Bare den nærmeste familien og sognepresten var til stede.

Per Borten var en folkekjær og folkelig statsminister i Norge fra 1965 til 1971. Borten døde 20. januar på St. Olavs Hospital i Trondheim.

I kirken sang Kirsti Huke «Öppna landskap» av Ulf Lundell og «Himlen blåner for vårt øye» av Einar Skjæråsen, mens Roar Brostrøm og en kvartett fra Trondheimsolistene framførte «Vårsøg» av Henning Sommero og «Ut mot havet» av Edvard Fliflet Bræin.

Jordfestes i Flå
Etter den offisielle seremonien i Melhus kirke, reiste statsministeren til Trondheim lufthavn Værnes, mens Bortens kiste blir kjørt 11 kilometer til Flå kirke, der jordfestelsen skjer på kirkegården i ettermiddag.

Borten begraves på Statens regning, men selve arrangementet er overlatt til familien. Etter begravelsen er det minnesamvær i Vertshuset Høvdingen.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, dro dronningen en snartur innom Trondheim for «et privat ærend», før hun i ettermiddag returnerer til Oslo.

Slik husker vi Per Borten: (se bildespesial under)

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken