Gå til sidens hovedinnhold

Dropper straffetoll

Den norske laksenæringen er kommet til enighet med EU i laksestriden. Straffetollen kastes på havet, og erstattes av en minstepris.

EUs straffetoll på norsk laks skal fjernes etter at den norske laksenæringen og EU-kommisjonen torsdag kveld ble enige om en løsning i laksestriden, det bekrefter leder i lakseutvalget til Fiskeri- og havbruksnæringsens Landsforening, Sverre Søraa, til TV 2 Nettavisen.

Straffetollen, som formelt heter antidumpingsavgiften, ble innført 27. april. Straffetollen ble vedtatt for seks måneder etter anklager om dumping av norsk laks i EU-markedet. Norske lakseoppdrettere fikk en straffetoll som varierte mellom 6, 8 og 24,5 prosent.

Lav minstepris
Nå skal straffetollen erstattes av en minstepris på 2,81 euro (22 kroner) per kilo. Avtalen vil tre i kraft i løpet av sommeren.

De siste månedene har lakseprisen vært på over 22 kroner, og minsteprinsen får dermed liten betydning for næringen. I uke 23 var snittprisen 27,82 kroner per kilo.

Tilfreds med resultatet
- Forhandlingsutvalget er tilfreds med avtalen, og vi er særlig fornøyd med at de eksportørene som fikk en straffetoll på 24,5 prosent også er med i avtalen, sier Søraa til TV 2 Nettavisen.

Den nye avtalen om minstepris gjelder frem til 22. januar 2006, og til høsten starter nye forhandlinger med EU.

- Det som nå skal skje videre er at vi går inn i dialog for å finne en løsning på lang sikt, sier Såraa.

Lakserally på børsen
Spekulasjoner rundt en mulig avtale har de siste dagene løftet selskapene i laksenæringen på børsen. Pan Fish er fredagens klare vinner før lunsj med en stigning i aksjekrusen på over fem prosent. Konkurrenten Fjord Seafood er også med på vinnerlisten.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken