Gå til sidens hovedinnhold

- Du ble ikke god, for du sto med fingeren i ræva da andre trente

Morten Gamst Pedersen kommer med råd til unge fotballspillere.

Onsdag publiserte Nettavisen intervjuer med tre fotballspillere som har kamper for U21-landslaget, men som aldri klarte å ta det siste steget.

Men hva med dem som lyktes?

Vi tok en prat om talentutvikling med med Morten Gamst Pedersen (32).

Han har 80 landskamper for Norge, og over 250 kamper i Premier League.

Er det noen i dette landet som vet hva som kreves for å bli best, er det Gamsten.

- Hadde et sterkt ønske
Når han får spørsmålet «hvordan ble du god?» trenger han ikke betenkningstid.

Svaret kommer kontant.

- Jeg trente mest av alle, det er først og fremst derfor jeg ble god, sier Gamst Pedersen til Nettavisen.

- Jeg var den første som kom på trening, jeg var den siste som gikk. Jeg trente ekstra, sto på knallhardt og hadde et sterkt ønske om å bli best. Jeg ville ha best teknikk, jeg ville være best til å skyte med begge bein, jeg ville løpe mest. Det var innstillingen min, jeg trente mye og fikk betalt for det, utdyper han.

«Gamsten» ble tidlig kjent som et stortalent.

«The sky is the limit» uttalte daværende landslagssjef Åge Hareide da Gamst fikk starte sin første landskamp i 2004.

Nå, ti år senere, er han fortsatt landslagsspiller.

Han tror hemmeligheten ligger i flere ting.

- Jeg var veldig allsidig, og det tror jeg også var viktig for at jeg skulle utvikle meg. Jeg drev med fotball, håndball, orientering, ishockey, turn, langrenn. Jeg har gjort masse oppgjennom. Det har jeg dratt mye nytte av. Fotball var alltid hovedprioritet, men jeg har dratt med meg mye av det andre inn i fotballen, som koordinasjon, forteller Gamsten.

- Hva er det aller viktigste for å utvikle seg, mener du?

- Man må ville bli god. Det er mange som har hatt talent, men som ikke har giddet å trene. Da kommer det plutselig noen som trener knallhardt og fyker forbi dem. Da spør de seg ofte selv, «hvorfor er han bedre enn meg?», jo, det er fordi du sto med fingeren i ræva da han trente, sier Gamsten.

Byttet favorittbein
Han rister smått på hodet før han fortsetter resonnementet.

- Du ser det på alle de beste spillerne. Ta Cristiano Ronaldo som et eksempel, det er ingen som trener hardere enn ham. Det er grunn til at han er best i verden. Han har et vanvittig talent, men han har jobbet knallhardt i tillegg. Han var spinkel før, men han gjorde noe med det. Han var god da også, men han jobbet så hardt med de tingene, og det er kanskje derfor han har kommet dit han er i dag, spekulerer Gamst.

Når det gjelder terping på detaljer og teknikktrening, mener RBK-profilen at man må være ekstrem.

Selv trente han faktisk så mye med «feil» bein at han gikk fra å være høyrebeint til å bli best med venstrebeinet.

- Ja, høyrefoten var mer dominant enn venstre, men jeg jobbet knallhardt med begge bein. Skulle vi skyte ti skudd på trening, skjøt jeg ti skudd med begge bein. Det skulle være likt, og nå er jeg tobeint. Det er sånn man må jobbe, sier Gamst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Må ofre mye
Selv har han ofret mye for å bli god. Og det har kostet, men prisen har vært verdt det, sier vadsøværingen.

- Man må ofre mye, og man må stadig si nei til venner, familie, kjæreste, sånne ting. Det er en del av gamet. Samtidig har jeg vært heldig med folk rundt meg som har skjønt det, og de har støtta meg når de har vært på fester og hytteturer jeg har måttet si nei til. De har ringt meg og fått meg til å føle meg som en del av det likevel. De har også vært med på treninger, stått i mål når jeg har øvd på frispark og slike ting. Det er tøffe prioriteringer, og kanskje ikke like populært av og til, men det er da man finner de riktige vennene som ønsker deg godt, påpeker han.

- Hva er den største feilen man gjør som unggutt?

- Det er å tro at ting kommer av seg selv. Du må trene. Det kommer man ikke unna.

- Hvor mange timer i uka trente du som ung?

- Det vet jeg ikke, jeg bodde praktisk talt i fotballhallen i Vadsø. Vaktmesteren spurte om jeg skulle bruke vaskerommet som hybel. Jeg var mer enn nok i den hallen, for å si det sånn, ler RBK-spilleren.

- Skal ha alt gratis
Vi har stått på Lerkendal og snakket om talentutvikling i snart ti minutter. Gamsten er engasjert når han snakker om temaet.

Avslutningsvis ber vi ham gi sitt syn på ståa i norsk talentutvikling akkurat nå.

- Jeg tror det gror godt, men man må jobbe hardt. Det er viktig at man ikke blir en person som skal ha alt gratis. Vi er veldig privilegerte her i Norge og har det veldig bra på mange områder, men man må rett og slett være villig til å jobbe hardt for å få til ting.

Det lar vi bli siste ord.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken