Bård Finne ble pepet på av fansen og kritisert for å gå til «lille» Köln. Nå kjemper han om en spissplass i verdens største publikumsliga, skriver BA.

Blant de 49 500 elleville tyskerne som stormet RheinEnergieStadion 21. april i år, befant det seg en liten plugg fra Nymark.

19 år gammel er han troppens yngste spiller, men med elleve kamper, ett mål og tre målgivende i beltet, var han medvirkende til at FC Köln vant 2. Bundesliga og nå er klar for den skikkelige Bundesligaen. Dermed er han den første bergenseren som spiller i den øverste divisjonen i Tyskland.

– Det var jeg faktisk ikke klar over, men det gjør meg stolt, selvfølgelig, smiler Bård Finne.

Ble buet på
Kontrastene fra RheinEnergieStadion til Stadion bare noen måneder tidligere er enorm. Da ble han møtt med pipekonsert av deler av Brann-fansen. Det falt mange tungt for brystet at han forlot Brann allerede som 18-åring.

–Det var ikke kjekt da jeg ble buet på da jeg kom inn mot Sandnes Ulf, men det har ikke gått så hardt inn på meg. Jeg bare jobbet hardt videre og så frem til hva som ventet meg i Tyskland, sier Finne. I den kampen svarte han Brann-fansen med å score hat trick.

–Da opprykket var klart, følte du at det var en personlig revansj for deg?

–Nei, jeg tenker ikke slik. Jeg så heller på det som en personlig seier for meg selv. Jeg må ikke bevise noe for noen, sier han.

19-åringen er for tiden på ferie hjemme hos sine foreldre i Bergen. I juli starter den tyske sesongoppkjøringen, en sesongoppkjøring som er kjent for sitt enorme blodslit.

– Det bare gleder meg til. Det er slik jeg liker det, smiler Finne, som fikk kjenne på tysk disiplin under januaroppkjøringen like etter overgangen.

Taus om Skarsfjord
Finne forteller at han stortrives i tilværelsen som Tysklands-proff i Anders Giskes gamle klubb.

–Det har egentlig gått over all forventning. Jeg har vært delaktig og jeg har startet tre kamper, sier Finne.

–Jeg har fått spille både som spiss i 4-4-2 og som ving i 4-2-3-1. Begge deler er roller jeg kjenner godt og som jeg trives i, sier Finne.

Det er faktisk like mange kamper som han fikk starte under Brann-trener Rune Skarsfjords ledelse. Rune Skarsfjord og tiden i Brann vil Finne derimot overhodet ikke snakke om.

–Det gleder meg å se at alle mine venner fra utviklingsavdelingen i Brann nå spiller fast, og alle har vel scoret også. Men du får ikke meg til å snakke om Skarsfjord eller noe sånt. Da blir det ingen kommentar, sier Finne.

Köln hamstrer spiss
30. mars ble Bård Finne matchvinner for Köln borte mot selveste 1860 München, og «den lille nordmannen» ble hyllet i tyske aviser. Storavisen «Bild» slo til med overskriften «Das was Fennomenal». Neste sesong byttes 1860 München ut med Bayern München. Men veien frem til startplass blir bare lengre og lengre.

Torsdag ble det klart at Finnes klubb har signert den japanske VM-spissen Yuya Osaka. Ifølge Bild er det bare tidsspørsmål før Kaiserlauterns Simon Zoller (22) går samme vei. Fra før kjemper han mot spisser som Anthony Ujah (tidligere Lillestrøm) og Patrick Helmes.

–Det var forventet at vi kom til å forsterke etter opprykket, men konkurranse gjør meg bare sterkere. Jeg skal hvert fall gi dem beinhard kamp, og målet mitt for neste sesong er å være delaktig som i forrige sesong, sier Finne.

PS! Fra neste sesong får Finne en ny bergensk kollega i polskfødte Szymon Walczak. 16-åringen fra FK Fyllingsdalen går inn i Kölns junioravdeling.

Les mer fra Bergensavisen her.