Nordmenn som må ty til forbrukslån, eller lån uten sikkerhet, må punge ut med skyhøye renter. I dagens lånebarometer har NA24 rangert 51 forbrukslån etter effektiv rente.

MERK: Feil tall på Finansportalen gjorde at SveaDirekte fremstod med 35,27 prosents rente. Det korrekte skal være 26,95 prosent.

Les mer her: Satte opp renten 8,3 prosent

Tabellen nederst i saken viser landets fem dyreste og fem billigste forbrukslån i henhold til bankenes innrapporterte priser på Finansportalen onsdag 21. mars. (den fullstendige rangeringen ser du her)

Tallene viser at det store penger å spare på å velge det billigste (det minst dyre) fremfor det dyreste.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Effektiv rente fra 18 til 25 prosent
Vi har sett nærmere på hvilke betingelser banker og andre finansieringsinstitusjoner tilbyr på ett forbrukslån på 50.000 kroner som betales ned over 24 måneder.

Det som slår oss først er hvor skyhøye rentene er på forbrukslån. Den effektive renten for de fleste lån ligger i området 18 til 25 prosent. Medianlånet har en effektiv rente på 20 prosent.

Hvor mye betaler du i rente på ditt forbrukslån? Tips NA24!

Laveste rente 10,96 prosent
Ser vi på andre enden av skalaen (de billigste forbrukslånene) er det yA Bank som kommer best ut. En effektiv rente på 10,96 prosent er ikke dårlig for et lån uten sikkerhet. Her er det månedlige terminbeløpet 2.318 kroner. Totalkostnaden er 55.620 kroner.

Vi legger merke til at yA Banks «vinnerrente» kun gjelder de beste kundene. Og her er vi ved den store utfordringen for vanlige forbrukere som ønsker å sammenligne forbrukslån.

- De som kan få - trenger ikke
Bankene og låneinstitusjonene opererer nemlig med fra og til renter. Ifølge krav fra Finanstilsynet skal bankene oppgi gjennomsnittlig rente for hele kundemassen samt billigste rente og dyreste rente. Hvilken av disse rentene du eventuelt får tilbud om er høyst uvisst.

- Bankene har ingen plikt til å oppgi nøyaktig hvilke kriterier som må tilfredsstilles for å få den laveste annonserte renten. I tillegg tviler jeg på om rentene som annonseres som bankens laveste rente gjelder mange kunder - om noen i det hele tatt. En kunde som kvalifiserer til yA Banks laveste forbrukslånsrente på 10,96 prosent har nesten helt sikkert så god økonomi at hun eller han overhodet ikke trenger å ta et forbrukslån, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger til NA24.

Forbrukerrådet avdarer mot Forbrukslån
Flere og flere selskaper tilbyr forbrukslån og den aggressive markedsføringen bekymrer Forbrukerrådet.

- Som oftest lokker selskapene med at svar garanteres svært raskt. La deg imidlertid ikke lure. De fleste forbrukslån blir en svært dyr affære. Høye gebyrer og svært høy rente går igjen. For enkelte lån er den effektive renten opp mot 40 prosent, minner Forbrukerrådet om.

Ett av de viktigste rådene er å ikke ta opp et forbrukslån på impuls.

- Har du for eksempel kommet over en bil du har lyst på, bør du tenke deg om to ganger før du sender lånesøknaden. Bilen kan bli svært mye dyrere enn du tror. Du risikerer å måtte betale tilbake over dobbelt så mye som du har lånt og bilen går plutselig fra å være et godt til et svært dårlig kjøp, skriver Forbrukerrådet.

Be om tilbud
Dersom du har behov for et forbrukslån bør du først kontakte din daglige bankforbindelse for å be om tilbud. Har du et godt forhold til banken vil de antagelig kunne gi deg et vesentlig bedre tilbud. I tillegg vil du få bedre personlig rådgivning. Du bør imidlertid innhente tilbud også fra andre banker. Dersom din daglige bankforbindelse mener at du på grunn av din økonomi ikke bør ta opp et forbrukslån, er dette antagelig et råd det er verdt å lytte til.

Beregn samlet kostnad
Før du bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån, bør du uansett være sikker på hva lånet faktisk koster deg. Du har krav på å få vite hva lånet samlet kommer til å koste. Hva du skal betale pr. termin, antallet terminer og forfallstid på disse. Du skal også få informasjon over hvor stor del av hver innbetaling som er henholdsvis avdrag, renter og gebyrer.

Be om effektiv rente
Banken plikter også å oppgi effektiv rente. Dersom du skal sammenligne bankenes tilbud må du sammenligne den effektive renten. Det er denne som gir uttrykk for hvor mye lånet koster deg.

Be om betalingsutsettelse
Er du i en situasjon hvor du ikke klarer å betale lånet ditt, bør du snarest ta kontakt med kreditor og be om betalingsutsettelse eller refinansiering. Det vil som regel bare være du som taper på at lånet går til inkasso.


Tabellen gjelder et forbrukslån på 50.000 kroner som nedbetales over to år. Vi tar forbehold om at opplysningene på Finansportalen er korrekte.