En dansk mann (20) ble funnet død i en tigerinnhegning i dyreparken i København tidlig onsdag. Dyrepasserne fant mannen død med tre tigre rundt seg.

Politiet vet ennå ikke om mannen falt eller klatret ned til tigrene av fri vilje, men en teori er selvmord.

- Kjent for å ta folk
Zoolog Petter Bøckman er ikke overrasket over utfallet.

- Hvis fyren hopper ned til tigrene, så ønsket han ikke å komme levende ut. Enten det, eller så hadde han en veldig rar idé om hvordan verden virker. Du hopper ikke inn til rovdyr i hundrekilosklassen og forventer å komme levende ut, sier universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman, til Nettavisen.

- Tigre i dyreparker er farlige. Tigre er jo kjent for å ta folk, understreker han.

Bøckman sier at tigre i fangenskap som oftest er ville dyr.

- Det er et poeng ikke å temme dem fordi det er et håp om å sette dem ut i skogen i igjen. Derfor ønsker man å holde dem ville. Du kan ikke sette ut tamme tigre i naturen, sier han.

- Tamme tigre er farlige
Bøckman sier at selv tamme tigre kan være livsfarlige for mennesker, og henviser til episoden med artistene Siegfried & Roy, som brukte tamme tigre i sine magi- og illusjonsshow i Las Vegas. Sistnevnte ble angrepet av den syv år gamle tigren «Montecore» i 2003, og ble påført kritiske skader, noe som endte karrieren til artistene.

- En tiger er så stor at det skal ikke mer til enn at den bare er litt grinete eller tråkker feil, og så dreper den deg, sier Bøckman.

Dette er andre gang i sommer at mennesker blir drept av dyr i skandinaviske dyrehager. I forrige måned ble en svensk, kvinnelig dyrepasser drept av en flokk ulver i dyreparken Kolmården i Norrköping.

- Det ser veldig rart ut, men sånn virker statistikken. Tilfeldighetene gjør at du får sånne topper. Dette er helt åpenbart ikke relaterte hendelser. Det er to forskjellige rovdyr, sier Bøckman.

Bevaring av tigre
Tigrene er et av verdens mest utrydningstruede dyr. Det er bare noen få tusen tigre igjen i verden, og de fleste lever i fangenskap, ifølge Bøckman.

For hundre år siden fantes over 100.000 ville tigre i naturen.

- Akkurat når det gjelder tigre, så viser det seg at dyrehager kan spill en viktig rolle i bevaringen av ekstremt sjeldne arter, sier Bøckman.

En av de største truslene mot tigerbestanden er avskoging og krypskyting. Tigerskinn er svært ettertraktet på det illegale markedet, og andre kroppsdeler brukes mye i tradisjonell, kinesisk medisin.

- Tiger er det største landrovdyret med unntak av bjørn, og et av verdens mest praktfulle og farligste dyr. Det er uheldig at den bor i et av verdens mest tettest befolkede steder. Den har på en måte alt mot seg, sier han.

Noen framskritt
Bøckman sier det er gjort noen framskritt i forhold til bevaring av tigre de senere årene.

- Tigeren har vært et av de dyrene man har jobbet lengst med å bevare, så det går framover på noen steder. I Russland har man tatt tak for å bevare tigeren, og i Kina har de begynt å sette ut tigre ut i naturen igjen. Der er det store områder hvor det er mulig å sette ut tigre igjen, sier han.

Russlands statsminister Vladimir Putin har engasjert seg mye i kampen med å bevare tigerbestanden. I 2008 ble han avbildet da han skjøt en tiger i Russland med et bedøvelsesgevær. Deretter festet han en sender på kattedyret som et ledd i et beskyttelsesprogram for tigre.

Samme år fikk han en to måneder gammel tigerunge i bursdagsgave. Den voksne tigeren er nå plassert i en russisk dyrehage.

I 2010 var han vertskap for et globalt toppmøte som hadde til hensikt å tilrettelegge for bevaring av tigeren.