Gå til sidens hovedinnhold

Du kan være smittet

Har du spist kjøttdeig den siste uka kan du være i faresonen.

Det kan nemlig ta en uke før symptomene på den fryktede nyresykdommen HUS viser seg.

Fredag trakk Gilde tilbake 50 tonn kjøttdeig, familiedeig og karbonadedeig. Mattilsynet mistenker slakteriet på Rudshøgda i Hedmark for å være smittekilden til en alvorlig nyresykdom som til nå har rammet seks norske barn. Endelig svar på analysene er ikke klare før i begynnelsen av neste uke.

Anlegget på Rudshøgda er inntil videre stengt for all produksjon.

Flere kan bli syke
Ifølge Nasjonalt Folkehelseinstitutt er ingen flere smittet av bakterien foreløpig.

- Det er mulig at flere kan bli syke dersom de har spist kjøttet de siste dagene, sier Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til TV 2 Nettavisen.

De fleste blir syke innen tre-fire dager, men det kan ta opp til en uke før symptomene melder seg. Symptomene er feber og blodig diaré.

Slik unngår du smitte:

¿Stek eller kok alle kjøttprodukter godt. Er kjøttet tilstrekkelig varmebehandlet, blir du ikke syk.

¿Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4 grader celsius)

¿Vask hendene etter toalettbesøk, eter kontakt med dyr og før matlaging.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Fire av de seks barna som har fått den alvorlige nyresykdommen ligger fortsatt på sykehus.

Risikerer straff
Aavitsland understreker at veldig få av dem som har spist kjøttdeigen blir syke, siden bakteriene dør når man steker kjøttdeigen.

- Men levér tilbake den aktuelle kjøttdeigen, oppfordrer han.

Dersom det viser seg at kjøttdeig fra Gilde er smittekilden, og at selskapet har opptrådt uaktsomt, risikerer Gilde straffeforfølgelse.

- Regelverket åpner for sanksjoner i form av pålegg om å bedre hygienen, bøter og helt opp til fengselsstraffer, sier avdelingsleder Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynet til Dagsavisen.

Komplisert arbeid
Mattilsynet fokuserer imidlertid først på å identifisere opphavet til smitten, før de ser på andre forhold. Ifølge Finn Oluf Nyquist i Mattilsynet er det for tidlig å si noe om eventuelle sanksjoner.

- Det avhenger av graden på det som har skjedd. Det kan være alt fra et hendig uhell, til at noen ikke har tatt sine roller på alvor. Men først må vi kartlegge om det virkelig er Gilde som er kilden, sier Nyquist til TV 2 Nettavisen.

Arbeidet med å finne smittekilden er komplisert, siden det verken er funnet bakterier hos barna eller i maten de har spist.

Alle spiste Gilde
Folkehelseinstiuttet er rimelig sikre på at det er kjøttdeig fra Gilde som er årsaken til at de seks barna fra Hedmark, Oppland, Hordaland og Sogn og Fjordane ble syke.

- Hvordan kan man vite hva som er smittekilden når man ikke har funnet bakteriene?

- Det vet vi rimelig sikkert, men foreløpig er det ikke funnet bakterier i kjøttdeigen. De seks pasientene hadde alle spist denne kjøttdeigen, og det er et uvanlig sammentreff i forhold til hva andre barn på samme alder spiser, sier Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Barn er mer utsatt for å få nyresykdommen enn voksne.

Uhygienisk slakting
E.coli-bakterien har trolig gitt barna nyresykdommen hemolystisk-uremisk syndrom (HUS). Bakterien finnes i tarmene til storfe, og ikke i selve kjøttet. Smitten havner i produksjonen først når avføring fra dyret kommer i kontakt med kjøttet under slaktingen.

Gilde kjøttdeig selges til alle de store dagligvarekjedene, men produsenten har ingen liste over hvilke butikker som har produkter fra slakteriet på Rudshøgda i Hedmark.

Det er likevel klart at kjøttdeigen i all hovedsak befinner seg på det sentrale Østlandet. Butikker i Trøndelag og Nord-Norge får ikke kjøttdeig fra Rudshøgda.

Ekstra testing
Gilde understreker at kjøttdeigen er mistenkt, og at det er ikke bekreftet at smitten kommer herfra. Dette vil man ikke ha endelige svar på før i neste uke.

- Vi er de som er mest interessert i å finne kilden. Derfor innfører vi ekstra testing i dag. I løpet av kvelden lørdag eller morgendagen får vi svar på Norsk matanalyses hurtigtester, sier kommunikasjonsdirektør i Gilde, Nina Sundquist, til TV 2 Nettavisen.

Anlegget på Rudshøgda har blitt desinfisert, og skal nå være helt rent. Det tas ytterligere prøver fra produktene som er tilbaketrukket. I tillegg testes hvert eneste slakt som kommer til anlegget.

Testingen intensiveres også for de øvrige anleggene som produserer kjøttdeig. Gilde har slike anlegg også i Målselv, Trondheim, Tønsberg og Egersund.

Stanset kontroll
Ifølge VG stanset Mattilsynet kontroller som kunne avsløre bakterien i 2004, på grunn av stramme budsjett. Overvåkingsprogrammet omfattet testing av hvert 150. storfeslakt, hvert 150. geiteslakt og hvert 1000. saueslakt i perioden 1998 til 2004. I løpet av denne perioden ble et titalls tilfeller avslørt. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil se hva som har skjedd og å vurdere om det trengs å gjenopprette et slikt system.

Kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig som er kjøpt etter 1. januar og er merket med Norge og tallet 103 i en firkant på etiketten kan leveres tilbake i butikken. Kundene får da pengene tilbake eller tilsvarende produkt.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken