NA24 pekte onsdag på det som kan anses som et relativt stort sikkerhetshull i iTunes og Apples AppStore. I et tidsrom på 15 minutter kan i prinsippet hvem som helst laste ned og kjøpe produkter fra iTunes uten godkjennelse fra kontoinnehaver, ved inntasting av passord.

- Vi har fått i stand regler og retningslinjer i forbindelse med apper for telefoner, men dette med spill på nettbrett er noe foreldre ikke har, ikke kan og ikke forstår. Og da blir det vanskelig å følge opp barna i oppstarten, har Thomas Nordtvedt i forbrukerrådet, tidligere sagt til Nettavisen.

Les mer: Fikk 3000 kroner av Apple etter klage

Responsen fra leserne har vært mange. Men det som kommer fram er at Apple på ingen måte er alene om å ha «hull» i rutinene for handling i online-butikkene.

Heller ikke Sony og deres Playstation Network og PlayStation Store krever passord for å handle fra deres online-butikk.

En av NA24s lesere peker på at det ikke var behov for noen som helst form for bekreftelse om at kjøpet ble foretatt eller godkjent av kreditkortinnehaver, da hans barn på ni år handlet i PlayStation Store.

- Vi snakket om dette rundt middagsbordet og minstemann, på 9 år, synes dette ikke var bra. Noen timer senere får jeg en e-post fra Playstation network, jo da minstemann har sittet å spilt Little Big Planet. Og der kan man kjøpe add-on. (tilleggsfunksjoner og utbyggingspakker red.anm.) og dette er andre gang, første gang fikk han lov og vi la inn kreditkortdetaljer, lite viste vi at dette ble lagret og andre gangen gikk han bare inn, trykket på kjøp og det var det.

Også Sonys PlayStation 3 kobler seg helt automatisk til internett ved oppstart, noe som gir adgang til Playstation Network og Playstation Store, hvor både komplette spill og add-on. til spill kan kjøpes.

Rettighetsløs
Fra forbrukerrådet får NA24 opplyst at kjøp i forskjellige nettbutikker ikke er dekket av norsk kjøpslov og norske forbrukerrettigheter.

- Det juridiske utgangspunktet er at dette ikke er dekket av norsk forbrukerkjøpslov. Det vil si at du har ikke noen returrett, ingen angrefrist og ingen reklamasjonsrett. Dette er digitale tjenester, ikke varer, sier Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet, til NA24.

Sony på sin side stiller seg forstående til problematikken NA24 presenterer. Men poengterer likevel at:

- PlayStation Network i Europa er underlagt britisk lov, og dermed deres kjøpslover. Slik er det også med alle internasjonale sider forbrukere benytter til daglig, det er internasjonale kjøpslover som gjelder. PSN er en gratis tjeneste for alle som eier en PS3. Inne i PSN kan du også kjøpe diverse produkter som spill, tilleggstjenester til din PS3 og filmer. PSN er en sikker tjeneste fordi du selv aktivt må fylle opp din konto dersom du ønsker å kjøpe noe i systemet. Du kan maks ha 800 kroner på din konto av gangen. Dermed er det opp til foreldre og brukere å passe på at kontoen ikke blir misbrukt. Skulle noen ved en feiltakelse kjøpe feil produkt eller på en eller annen måte støte på problemer ved PSN kan man kontakte vår støtteavdeling på support@no.playstation.com, skriver Marius Steen, PR koordinator for Sony PlayStation ved Nordisk Film Distribusjon AS.

«Sikkerhetsløsninger»
Steen understreker følgende i «sikkerhetsløsningene»:

- Du kan legge inn en funksjon som gjør at du må oppgi kredittkortinformasjon hver gang du foretar et kjøp.

Og fortsetter:

- Du må gå aktivt inn å fylle opp kontoen din i PlayStation Store. Denne løsningen i nettbutikken tillater maks 800 kroner tilgjengelig på kontoen til enhver tid. Det vil si at hvis du får et gave kort på 400 kroner til Playstation Store, og det fra før av står 500 kroner på kontoen din, så vil du ikke kunne legge inn gavekortet og få 900 kroner tilgjengelig. Du må benytte deg av de pengene som står der først, slik at det blir «plass» til verdien av gavekortet.

Steen peker på at det til syvende og sist bare er mye utviklerne kan ta høyde for.

- Hvis foreldrene likevel opplever at kredittkortet gjentakende blir belastet med påfylling, så ligger vel ikke problemet i PlayStation Store, spør han.

Hva er neste steg?
- Hovedpoengeter at innholdsleverandørene er for dårlig til å oppgi informasjon om hva dette egentlig dreier seg om, har Thomas Nordtvedt i forbrukerrådet tidligere poengtert ovenfor Nettavisen.

Og det gjelder ikke bare Apple og Sony. Den digitale fremtiden har kommet og vi som forbrukere handler mer og mer over internett.

Problemstillingene rundt handling av musikk, bøker, filmer, spill og så videre fra internett kommer nok ikke til å forsvinne. Spørsmålet ligger mer i retning av når lovverket rundt temaet blir oppdatert, eller opprettet.

- Det ligger et ikke-vedtatt forslag til vurdering hos EU-kommisjonen, men dette forslaget omfatter ikke digitaldirektivet, til tross for at det er enighet om at lokomotivet i den europeiske økonomien er digital, sier Nordtvedt.

Han peker også på at EUs fungerende forbruker lovverk gir forbrukeren mindre rettigheter, enn det forbrukerne i Norge er vant til.

Les flere saker på NA24