Gå til sidens hovedinnhold

- Du skylder meg 55 milliarder

Bitter tidligere forretningspartner jager Roman Abramovitsj.

Den russiske milliardæren Boris Beresovskij skal forrige fredag ha stormet inn i en luksusbutikk i London for å overrekke en milliardstevning til en annen kjent eksilmilliardær, Roman Abramovitsj.

NA24 – din næringslivsavis

Det skriver The Moscow Times tirsdag.

- Skylder meg 10 mrd. dollar
Beresovskij hevder at Abramovitsj for syv år siden tvang ham til å selge sin eierandel i det russiske oljeselskapet Sibneft for en sum betraktelig under markedsverdien, og at Abramovitsj skylder ham så mye som ti milliarder dollar, eller cirka 55 milliarder kroner.

- Uavhengige eksperter har funnet at markedsverdien av mine aksjer var nesten ti ganger høyere enn det jeg fikk, sier Beresovskij i et intervju med avisen.

Tørnet sammen
Oligarken forteller til avisen at han var i ferd med å forlate Dolce & Gabbana-butikken på Sloane Street i snobbebydelen Knightsbridge i London fredag ettermiddag, da sjåføren hans gjorde oppmerksom på at Abramovitsj befant seg i Hermès-butikken like ved siden av.

Beresovskij forteller at han instruerte livvakten sin til å hente stevningen i bilen. Livvaktene forsøkte da å ta seg inn hos Hermès, men at inngangen ble blokkert av Abramovitsjs livvakter.

- Dette kan dere ikke gjøre, det er ikke Abramovitjs butikk, skal Beresovskij ha sagt, men han skal i tumultene som oppsto ha greid å komme seg inn i butikken.

Da han fikk overrakt stevningen skal Abramovitsj ha latt den falle til gulvet og trukket seg tilbake.

- Kan ikke bekreftes
De ansatte ved Hermès avviste å kommentere den angivelige hendelsen og det har heller ikke lyktes avisen å innhente andre vitneobservasjoner. Stevningens eksistens kunne heller ikke bekreftes ved domstolen i Moskva.

Beresovskij forteller videre til avisen at han har jaget Abramovitsj rundt i Storbritannia de siste seks månedene for å overrekke stevningen.

- Jeg fløy til og med til Manchester for å overrekke stevningen da Chelsea spilte der. Men da ble veien til Abramovitsj sperret av sikkerhetsvaktene.

Avisen legger til at Beresovskijs versjon av hendelsen ikke kan bekreftes, da Abramovitsj sin talsmann John Mann, skal ha nektet å kommentere avisens opplysninger.

Forsøkt utlevert
Selv om de er fiender nå, har Beresovskij og Abramovitsj tidligere vært forretningspartnere. I 1995 sikret se to herrene seg Sibneft for rundt 100 millioner dollar i svært kontroversielle oppkjøp. Da Sibneft ble solgt til Gazprom Neft i 2005 var selskapet verdt nær 16 milliarder dollar.

Beresovskij måtte søke eksil til Storbritannia for å unngå rettsforfølgelse for anklagene om ha skapt seg en enorm formue på ruinene av det sovjetiske samfunnet opp gjennom 1990-årene.

Russland har flere ganger forgjeves krevd ham utlevert.

Leide 100 limousiner
Boris Beresovskij er viden kjent for å være en sterk motstander av Vladimir Putin. For tre år siden leide han 100 limousiner for å paradere forbi det russiske konsulatet i London i protest mot den russiske presidenten.

Han har anklaget Putin for å ha gjort Russland til en politistat.

På plakater festet til limousinene som kjørte forbi konsulatet sto blant annet «Slipp Khodorkovskij fri», etter at den tidligere eieren av oljegiganten Yukos Oil ble fengslet for skattesvik.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien