Gå til sidens hovedinnhold

Dugnad hos Bondevik

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): Etter statsministerens ydmyke opptreden i Stortinget mandag, stilte Stoltenberg, Hagen og Halvorsen opp på dugnad hos Bondevik.

Bondevik innkalte de parlamentariske lederne for opposisjonen på Stortinget til sitt kontor mandag kveld for å drøfte hvem som skal sitte i utvalget som skal granske regjeringens håndtering av flodbølgekatastrofen.

- Vi har drøftet navn på leder og andre medlemmer, men det er ikke grunnlag for å gå ut med noe navn, sier Bondevik etter møtet.

Han anslår at det kommer til å sitte rundt sju medlemmer i utvalget, som etter planen skal oppnevnes i Statsråd fredag.

Annen tone
Bondevik roet opposisjonen fullstendig ned med sin redegjørelse i Stortinget mandag formiddag. Han forsvarte regjeringens handlemåte, men innrømmet samtidig at UD ble en flaskehals.

Hagen, som tidligere har rettet sterk kritikk mot Bondevik, tar nå en helt annen tone.

Han vil ikke svare på spørsmål om utenriksminister Jan Petersen er kraftig vingestekket etter at Bondevik i hans fravær varsler en rekke strakstiltak i UD som følge av slett krisehåndtering.

- Jeg avventer evalueringsrapporten, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

Ydmyk nok
Både Hagen, Halvorsen og Stoltenberg mener statsministeren opptrådte ydmykt nok, og tar i mot Bondeviks invitasjonen om et bredt politisk samarbeid om en bedre katastrofeberedskap.

Alle er enige om å la partipolitiske hensyn ligge når evalueringsutvalgets medlemmer skal oppnevnes, og mandatet klargjøres.

- Dette er en dugnad, rett og slett, oppsummerer SV-leder Kristin Halvorsen etter det time lange møtet mandag kveld.

- Det er en god dialog, og stor tro på enighet, sier Jens Stoltenberg.

Kom Hagen i møte
Frp-formann Carl I. Hagen har vært krystallklar på at utvalgets rapport må foreligge raskest mulig, slik at Stortinget får tid til å behandle den før sommerferien.

Dette lover nå Bondevik å imøtekomme.

- Vi er innstilt på å avrunde behandlingen i Stortinget før sommeren hvis det er forsvarlig ut fra utvalgets arbeid, sier han.

Mange navn
Bondevik prøvde ut flere navn på både leder og medlemmer i utvalget som skal evaluere regjeringens håndtering av flodbølge-katastrofen.

SV-leder Kristin Halvorsen, Ap-leder Jens Stoltenberg og Frp-formann Carl I. Hagen spilte også inn flere navn.

- Først og fremst må helheten ivaretas. Det må være folk med ulik kompetanse og bakgrunn, sier Stoltenberg.

Pårørende
Halvorsen og Hagen understreker at det er viktig å sørge for at de som ble rammet av katastrofen blir hørt.

- Det aller viktigste, av hensyn til de omkomne og de pårørende, er å lære – finne ut hva som var bra, og hva som ikke var bra, hvordan beredskap og rutiner kan bli bedre. Sekundert må det vurderes om myndighetens håndtering var kritikkverdig eller ikke. Med det viktigste er å lære, sier Hagen.

Kommentarer til denne saken