Gå til sidens hovedinnhold

Dyr strøm i mange måneder

Selv snøkaos i byene vil neppe redde regningen.

Den siste tiden har det vært skrevet mye om skyhøy strømpris, blant annet på grunn av lite nedbør.

- Vinteren 2009/2010 var snøfattig slik at snøsmeltingen ikke fylte opp vannmagasinene etter vinteren og i tillegg var det veldig lite nedbør høsten 2010, sier Pål Johannesen, porteføljeforvalter hos Bergen Energi, til NA24.

Men det er ikke slik at dersom snøen laver ned og lager snøkaos vil det automatisk føre til lavere kraftpriser. Og selv om det har kommet snø flere steder i landet har nedbøren landet feil.

- Nedbøren må komme på de riktige stedene og så høyt at den renner ned i magasinene, sier Johannesen.

Den nedbøren som er kommet i høyereliggende strøk er langt under det som var forventet og den nedbøren som i disse dager faller langs kysten vil neppe påvirke kraftprisen.

Det medfører at strømprisen sannsynligvis vil holde seg høy til andre kvartal.

Den kommende strømregningen
Snømengden i fjellet, som skal danne grunnlaget for magasinoppfyllingen er så langt for liten. Eller det har rett og slett ikke kommet nok nedbør på de riktige stedene. Uke 17 som i år faller midt i april markerer for Bergen Energi begynnelsen på vårens snøsmelting.

- Vi ligger dårlig an i forhold til forventningene og godt etter normalen. For at prisen skal synke må det komme mye nedbør på riktig sted. Vi får liten effekt av den snøen som kommer langs kysten, sier Johannesen.

Likevel er ikke alt håp ute om å muligens kunne se et mer normalisert nivå på strømprisene. Johannesen påpeker overfor NA24 at vinteren ikke er over enda og det er mulig situasjonen bedrer seg, hvis nedbørsmengden blir stor nok i de riktige områdene.

- Vinteren 2001/2002 hadde vi en situasjon der strømmen gikk fra noe rundt 15 øre per kW/h og opp til omkring 60 øre per kW/h, men da kom det en femukers periode hvor prisen hadde påvirket forbruket mye slik at det var lavt og det kom veldig mye nedbør, noe som gjorde at prisen falt noe tilbake, sier porteføljeforvalteren.

80 prosents økning
Dermed vil også strømregningene i tiden fremover sannsynligvis ligge skyhøyt over normalen.

Romerikes Blad meldte torsdag om at beregninger fra Hafslund viser at en normal romerikshusstand som betalte 1.976 kroner for strømmen i desember i 2009, må betale 3.538 kroner for årets siste måned i 2010. Det tilsvarer en økning på nesten 80 prosent.

For november og desember samlet sett er økningen drøyt 60 prosent, eller nesten 2.300 kroner.

Les mer: Nå kommer sjokkregningen

Umulig å forutsi
Normalt sett er de lengste tilgjengelige værvarslene, såkalte tidagers varsler. I tillegg utarbeides det sesongvarsler på det europeiske værsenteret i Reading, Storbritannia. Men disse sesongvarslene er ikke alltid like pålitelige.

- Sesongvarsler på temperatur er relativt nøyaktige langs ekvator, men blir mer unøyaktige jo lenger nord eller sør mot polene du kommer. Det krever betraktelig mye mer informasjon og gi et sesongvarsel på nedbør og det er bortimot umulig på vind, sier Rasmus Benestad, klimaforsker ved Meteorologisk Institutt, til NA24.

Og han støttes av sin kollega og informasjonsdirektør ved Meteorologisk Institutt, Heidi Lippestad

- ECMRWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts red anm.) utarbeider tremåneders varsler på nedbør, uten at disse er veldig vellykket, sier hun til NA24.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken