Gå til sidens hovedinnhold

Dyreste bensin på to år

Bensinselskapene skrur opp prisene fra i dag. Prisene har ikke vært høyere siden juni 2001.

Flere av de store bensinselskapene varsler i dag prisoppgang på bensin, etter at råvareprisene steg kraftig før helgen.

Esso skrur opp de veiledende bensinprisene med 20 øre til 9,69 per liter.

Oppgang i råvarepriser

- Årsaken er en økning i de internasjonale bensinpriser omregnet til norske kroner de siste dagene, sier informasjonssjef i Esso, Erik Bagle, til TV 2 Nettavisen.

Også Shell skrur opp prisene i dag. Veiledende pris økes med 13 øre til 9,64 kroner.

- Det er vanskelig å si hvor prisene går herfra. Vi vil ikke utelukke noe som helst, sier informasjonssjef i Shell, Per Anders Owren til TV 2 Nettavisen.

Det er flere årsaker som har bidratt til å presse bensinprisene oppover, påpeker Bagle i Esso.

- En av årsakene skyldes det store strømbruddet i USA natt til sist torsdag, hvilket førte til at seks raffinerier på østkysten måtte stenge. Dette kombinert med at det i utgangspunktet er lave lagerbeholdninger av bensin, har drevet prisen på bensin på verdensmarkedet oppover de siste dagene. I tillegg har den norske krona målt mot dollar svekket seg, slik at også denne faktoren bidrar til å trekke bensinprisen i Norge oppover, forklarer han.

Årets dyreste

Med økningen på 20 øre er bensinprisen på det høyeste i år. Den forrige toppen ble nådd i mars med 9,60 kroner før utbruddet av krigen i Irak. I mai, imidlertid, var prisen sunket til 8,94 kroner.

- Vi må tilbake til juni 2001 for å finne priser som er høyere enn noteringen for i dag. Da var veiledende pris 9,84 kroner, opplyser Bagle.

Den høyeste bensinprisen noensinne her i Norge hadde vi med 11,22 kroner per liter i juni 2000. Også i mai 2001 hadde vi en topp med 10,73 kroner.

Kan gå høyere

Statoil satt opp sine priser i forrige uke til 9,63 kroner literen. Bensingiganten utelukker ikke flere kutt.

- Vi har ikke vedtatt noen nye prisøkninger, men det har vært bevegelser i prisene internasjonalt så vi kan ikke utelukke noe, sier informasjonsrådgiver Per Wangen i Statoil til TV 2 Nettavisen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller