Det er ikke bare eksos, vedfyring og utslipp fra industrien som truer miljøet og skaper drivhuseffekt på Jorda.
- Fortsatt nydyrking av myr vil bidra til økt drivhuseffekt, sier Arne Grønlund ved Jordforsk til forskning.no.
I Norge er det totale utslippet av CO2 på rundt 40 millioner tonn i året. Den største utslippskilden er fossilt brensel.
Ti prosent av CO2-utslipp
- Hvis det på ett tidspunkt har vært én million dyrket myr med utslipp tilsvarende som det vi har målt, blir det rundt 3,8 millioner tonn CO2 i året, altså ti prosent av dagens totale CO2-utslipp, forklarer forskeren.
Tidligere har det blitt anslått at ett mål (=1 dekar=1.000 kvadratmeter) dyrket myr slipper ut rundt ett tonn karbon i året. Dette tilsvarer mellom tre og fire tonn karbondioksid (CO2). Gassmålinger gjennom EU-prosjektet EUROPEAT bekrefter nå at anslaget kan være riktig. I Norge er målingene gjort i Bodin i Bodø.
Grønlund anser det som sannsynlig at dyrket myr utgjør mellom sju og ti prosent av det totale jordbruksarealet i Norge. Det meste finnes på Sørlandet, Vestlandet og i Nord-Norge.
Viktig for artsmangfoldet
Myra spiller en viktig rolle som lager for organisk karbon og regulator for karboninnholdet i atmosfæren.
Det er viktig å bevarte naturlig myr for å opprettholde artsmangfoldet. Mange fuglearter hekker og finner næring på myrene. Sjeldne og truede plantearter kan også finnes på myr. En rekke myr- og våtmarksområder er fredet som naturreservater i Norge de siste årene.
Les mer på Jordforsks nettsider
