Nettbrett, lesebrett - eller «tablet», som det heter på engelsk - er det nye store innen håndholdt forbrukerelektronikk, og dermed et område hvor Apple er på hjemmebane.

Maskinvareprodusenten har ennå ikke offisielt annonsert sitt nettbrett, men det er forventet at det skjer onsdag 27. januar.

Wall Street Journal ser allerede ut til å ha tatt dingsen i nærmere ettersyn og har publisert en artikkel verdt en gjennomlesning for deg som venter i spenning på Apples nykommer.

Alt-i-ett-maskin

Ifølge finansavisen blir nettbrettet markedets første alt-i-ett-maskin hvor vi kan lese bøker, se TV, filmer, høre på musikk - og spille spill. Bakenfor nettbrettet ligger Apples filosofi om alt skal være digitalt tilgjengelig.

Wall Street Journal skriver at Apple har inngått, eller kommer til å inngå, avtaler med blant annet spillstudioet Electronic Arts, film- og underholdningsgiganten Disney og forlaget HarperCollins. Microsoft leverer søkemotoren Bing.

Angivelig får nettbutikken iTunes en alvorlig oppgradering hvor alle produktene Apple selger blir tilgjengelig. Da snakker vi altså om filmer, videoer, bøker, musikk og spill.

Samarbeidet med EA er ikke spesifisert, men spillet eller spillene skal etter alt å dømme utnytte nettbrettets berøringsskjerm.

- En iPhone på steroider

Spesifikasjonene til Apples nettbrett er ikke kjent, men kildene WSJ har snakket med antyder at enhetens skjerm er trykkfølsom og på ti, elleve tommer. Prislappen skal ligge et sted mellom 800 og 1000 dollar.

TIPS: Tekno-nettsiden Gizmodo har gjort den omfattende jobben med å samle alle ryktene som svirrer rundt Apples nettbrett i én oversiktlig artikkel.

Her følger flere - men foreløpig ubekreftede - spesifikasjoner knyttet til Apples nettbrett. Informasjonen kommer fra Gizmodos kilde i Apple.

  • Nettbrettets multitouch-funksjoner er «ute av kontroll».
  • Brettet kjører på en svært rask ARM-prosessor.
  • Kjernen i nettbrettet er lik iPhone sin.
  • Nettbrettet er i grunnen en «iPhone på steroider».

For dyr?

Det er ryktet at nettbrettet kan få en pris opp mot 1000 dollar i USA, eller rundt 6000 kroner. Ifølge en undersøkelse utført av Retrevo kan den prisen være i stiveste laget.

500 personer deltok i undersøkelsen mellom 16. og 20. januar, og smertegrensen for hva amerikanerne er villige til å betale synes å ligge rundt 700 dollar. Direkte omregnet til norske valuta, blir det i overkant av 4000 kroner. Den endelige prisen ville imidlertid ha blitt høyere.

Apple har invitert pressen til å «se på selskapets nye skapelse» onsdag 27. januar. Det er forventet at nettbrettet blir annonsert på pressekonferansen. Forhåpentlig avsløres prisen samtidig.