Gå til sidens hovedinnhold

Ebadi i sorg over Iran-valg

Nobelprisvinner Shirin Ebadi er i sorg over valgresultatet i Iran, og advarer om en voldelig framtid for landet.

Før valget i Iran oppfordret Ebadi til en boikott av valget, fordi det konservative prestestyret nektet flere tusenliberale kandidater å stille til valg. Det endelige valgresultatet ble klart onsdag og viser et solid konservativt flertall.

- Dessverre var en lang rekke kandidater utelukket i det siste parlamentsvalget. På denne måten ble rettighetene til Irans innbyggere oversett, sa Ebadi i en tale for EUs utenrikskomité onsdag.

Selv om hun tar avstand fra valget forrige uke, oppfordrer Ebadi EU til å holde kontakten med prestestyret i hjemlandet, og sier at den eneste veien framover går gjennom forhandlinger.

Hun påpekte at det ikke hadde vært noe vold i Iran siden valg, og at Iran var et «sivilisert land».

- Som en iraner håper jeg at Iran forblir et rolig land. Jeg håper folkets ønsker blir respektert. Men den nye ledelsen må vite at tålmodigheten til de unge en dag kan ta slutt. Jeg håper den dagen aldri kommer, sa Ebadi.

Valgresultatet som ble klart onsdag viser at de konservative kreftene har tatt kommandoen i parlamentet med klar margin, etter at det de siste årene har vært et reformistisk flertall der. De konservative får nå 156 plasser i forsamlingen som totalt er på 290 representanter.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær