Ingen kunne tukte Michele Scarponi under den 6. etappen av Giro d’Italia, torsdag.

Og det var egentlig veldig synd.

Først og fremst fordi Scarponi ble utestengt på grunn av sin befatning med dopinglegen Eufemiano Fuentes under Operacíon Puerto-skandalen i 2006.

Passerte fem ryttere i et jafs
Dernest fordi Edvald Boasson Hagen leverte en spurt fra en annen verden og knep andreplassen på etappen.

Da var det dessverre allerede 32 sekunder siden 29 år gamle Scarponi hadde passert målstreken. Italieneren var den eneste som holdt unna i femmannsbruddet som stakk etter 55 kilometers sykling.

Team Columbia norske stjerne tok likevel sats og spratt forbi sterke spurtere som Allan Davis, Filippo Pozzato og Philippe Gilbert på oppløpet.

- Jeg må jo si at de andre rytterne så ut som skolegutter i møtet med Edvald, kommenterte Ole Kristian Stoltenberg for Eurosport.

Han hadde selvsagt helt rett i det.

- Typisk, Edvald!
Landslagssjef Steffen Kjærgaard og Edvalds tidligere sjef, Gino van Oudenhove, presterte begge to å gå glipp av TV-sendingen. Ingen av dem er likevel spesielt overrasket når Nettavisen opplyser dem om dagens utfall.

- Ingenting overrasker meg lenger med den gutten der. Det har jeg fortalt deg før, humrer Kjærgaard.

- Jeg er ikke overrasket over at han knuser motstanderne i det selskapet der. Det er typisk Edvald å gjøre det på den måten, legger han til.

Team Joker Bianchi-direktøren er enig:

- Typisk, ham. Han har null respekt!

- Det lå i kortene at det ikke kommer til å ta lang tid før han vinner sin første etappeseier. Da jeg så løypeprofilen for etappen, hadde jeg forventet at han ville være med helt der fremme, sier van Oudenhove.

Columbia sparte seg
Dessverre for Boasson Hagen valgte imidlertid Team Columbia å spare kreftene, da Scarponi skulle kjøres inn.

De holdt seg unna da ledelsen i Quick Step og Katjusja formante sine tropper fremover i feltet. Trolig var det fordi Columbia-laget ikke ønsker å bite over for mye under det italienske etapperittet.

- Jeg forstår valget. Hadde jeg vært sportsdirektør, hadde jeg sikkert gjort det samme, sier Joker Bianchi-direktøren.

Det begrunner han slik:

- De sitter med et dilemma med Michael Rogers og Thomas Lövkvists sjanser i sammendraget. Når de andre lagene gjør jobben, vil de heller spare kreftene til sammendraget. Å skifte taktikk midt under rittet kan fort koste dyrt, selv om det er enkelt å bli revet med, sier han.

Ny sjanse lørdag
Revet med ble i hvert fall sykkelkommentator Stoltenberg. Han slo bombastisk fast at Edvald burde vunnet denne etappen.

- Han var overlegen. Denne etappen hadde han vunnet lett om Columbia hadde skjønt tidligere at burde ha vært med på kjøre inn Scarponi, mener han.

Neste sjanse for det norske stjerneskuddet, kan muligens komme på lørdagens 209 kilometer lange etappe mellom Morbegno og Bergamo.

Etappen inneholder en tidlig stigning oppover Culimine di San Pietro. Kommer et brudd seg helskinnet over den, er det gode sjanser for at rytterne kan holde unna helt fram til den teknisk krevende avslutningen i Bergamo.

Det er tross alt den type etapper Boasson Hagen er best skikket til å vinne.

Torsdag fikk vi en forsmak på hvordan 21-åringen kombinere eksplosiv kraft og manøvrering i stor hastighet, som få andre gjør etter ham.

PS! Det ble ingen store endringer i sammendraget etter etappen. Dermed fortsetter Danilo di Luca å kjøre i den rosa ledertrøyen.