Gå til sidens hovedinnhold

Edward Kennedy til sykehus

Senator Edward Kennedy ble i all hast fraktet til sykehus i Boston.

Edward «Ted» Kennedy (76) fikk et plutselig illebefinnende i sitt hjem i Massachusetts lørdag morgen amerikansk tid melder CBS. Kennedy-familien er nå samlet i familieboligen.

Han ble først transportert til et lokalsykehus i Cape Cod, men ble raskt sendt videre med helikopter til Massaschusetts sentralsykehus i Boston.

Kennedys kontor melder nå at det står bra til. - Ted slapper av og hviler ut etter illebefinnende tidligere i dag. Det vil sannsynligvis gå to døgn før vi kan si noe om årsaken, heter det i uttalelsen.

Senere lørdag sier Kennedys lege at senatoren ikke har blitt rammet av et slag, og Kennedys tilstand skal ikke være livstruende, ifølge AP.

I 1964 var Kennedy innblandet i en flystyrt og ble alvorlig skadet. Siden den gang har han jevnlig undersøkt nakke og rygg. I oktober i fjor oppdaget legen en blokkert blodåre i nakken og han måtte gjennomgå operasjon.

Lillebror av John F.
Edward Kennedy er lillebror av avdøde president John F. Kennedy og senator Robert F. Kennedy, og det mest fremstående nålevende medlem av Kennedy-slekten.

Han ble første gang valgt inn til senatet i 1962 for å fullføre terminen til bror og nyvalgt president John F. Kennedy. Hans karriere som senator har nå vart i 46 år, noe som er nest lengst i amerikansk historie.

Blodige tragedier
Kennedys eldste bror, Joseph, omkom i en flystyrt under andre verdenskrig.

John. F. Kennedy, en av amerikas mest populære presidenter gjennom tidene, ble skutt og drept i Texas i 1963.

Robert F. Kennedy ble skutt og drept i 1968 da han deltok i den amerikanske valgkampen som demokratisk presidentkandidat.

Opptatt av de svake
Edward Kennedy regnes som en av de mest innflytelsesrike amerikanske politikere i nyere tid. Han er en liberaldemokrat med fokus på sosiale verdier. Han er spesielt opptatt av helsevesenet, foreldrerettigheter og fattigdom.

Han har vært svært kritisk overfor politikken til Georg Bush. Krigføringen i Irak, skattekutt for rike og valg av erkekonservative medlemmer til høyesterett er det han har vært mest kritisk til.

Kenndy var presidentkandidat i den demokratiske nominasjonsprosessen i 1980, men tapte mot Jimmy Carter.

I den pågående nominasjonen har han gitt sin fulle søttte til den demokratiske kandidaten senator Barack Obama.

Obama og McCain hyller Kennedy
Både Barack Obama og John McCain kommer med støtteerklæringer til Ted Kennedy lørdag.

- Vi føler med Ted nå og jeg er optimist inntil det motsatte er bevist. Ted Kennedy er en gigant i amerikansk politisk historie, ingen har noensinne gjort mer for å bedre det amerikanske helsevesenet, sa Barack Obama ifølge Reuters.

Ted Kennedy har også jobbet tett sammen med republikanske politikere, spesielt i utformingen av nye immigrasjonslover.

Republikanernes presidentkandidat John McCain sier følgende i en uttalelse lørdag:

- Ted Kennedy er en legendarisk lovgiver. Når vi jobbet sammen opplevde jeg ham som en dyktig, rettferdig og generøs politiker. Det er en ære for meg å kunne kalle ham min venn.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet