Gå til sidens hovedinnhold

Egypt senker Asia

Frykten for at urolighetene skal spre seg, trekker børsene ned.

Etter syv døgn med uro i Egypt faller børsene i Asia kraftig, samtidig som prisen på nordsjøolje nærmer seg det magiske tallet 100-dollar per fat på de samme børsene, skriver Bloomberg.

- At oljeprisen steg, hang nok mer sammen med frykt for stabiliteten i Midt-Østen generelt enn bekymringer om egyptisk oljeproduksjon, som jo er liten. Men Egypt er også et transportknutepunkt, ikke minst Suez-kanalen, skriver Knut anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, i sin morgenrapport mandag.

Urolig på asiabørsene
Mens oljeprisen klatret, falt verdien av aksjene og indeksen på flere asiatiske børser natt til mandag norsk tid.

Nikkei-indeksen i Japan har mandag falt til sitt laveste nivå på ett år. På det laveste punktet var Nikkei-indeksen godt under 10.200 poeng, men hentet seg noe inn igjen.

Børsindeksen for fremvoksende økonomier, MSCI-indeksen, har falt 1 prosent. Kospi-indeksen i Seoul hadde en nedgang på 1,9 prosent. Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned 1,1 prosent. Straits Times-indeksen i Singapore hadde en nedgang på 1,2 prosent. Derimot har Weighted-indeksen i Taiwan hatt en oppgang på 0,5 prosent.

I India og Filippinene er også aksjekursene ned med henholdsvis 2,1 og 2,6 prosent mandag.

- Demonstrasjonene i Egypt får investorene til å avstå fra investeringer med høy risiko. Vi kan ikke se bort fra sannsynligheten for at kaoset vil spre seg fra Egypt til oljeproduserende land, sier forvalter Kenji Sekiguchi hos Tokyo-baserte Mitsubishi UFJ Asset Management Co. til Bloomberg News.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken