Lørdag kveld holdt utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg og Statoil-sjef Helge Lund hver sine pressekonferanser. Dette ble sagt:

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier det er grunn til å tro at de algeriske sikkerhetsstyrkene holdt seg i ro så lenge det var mulig før de aksjonerte lørdag.

Etter aksjonen torsdag, uttrykte en rekke vestlige land skepsis til det de antydet var overdreven maktbruk. Men, da sikkerhetsstyrkene angrep gisseltakerne igjen lørdag, var det nødvendig, sa Eide på en pressekonferanse lørdag kveld.

- Algeriske sikkerhetsstyrker tok seg lørdag morgen inn på gassanlegget der de siste gisseltakerne oppholdt seg. Vi har grunn til å tro at de holdt seg rolig så lenge det var mulig, før situasjonen utviklet seg slik at det ble nødvendig å gripe inn for å redde de siste gjenværende gislene, sa utenriksminister Eide lørdag kveld.

Han sa også at norske myndigheter har fått et stadig klarere bilde av hva som er skjedd, og at informasjonen fra myndighetene i Algerie er blitt stadig bedre.

Han sa også at alle ressurser nå settes inn på å avklare hva som er skjedd med de fem norske som det ennå ikke er gjort rede for.

Stoltenberg fordømmer terrorhandlingen
- Norge kommer aldri for å gi etter for terror, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse lørdag kveld.

Stoltenberg sa at de kun var få timer siden styrker fra Algerie tok kontroll over gassanlegget.

- Dermed er et av de mest brutale terroranslagene mot nordmenn i utlandet avsluttet, sa Stoltenberg.

- Jeg fordømmer denne terrorhandlingen og all form for terror. Ingen kan gi seg selv rett til å ta liv og påføre andre mennesker lidelse, sa han videre.

- Norge kommer aldri til å gi etter for terror og for mennesker som hever seg over rettsstatens og de demokratiske spilleregler. Vi som tror på frihet og demokrati må stå sammen i kampen mot terror, sa Stoltenberg videre.

- Dyp og økende uro
Statoil-sjef Helge Lund sier at ytterligere en Statoil-ansatt er i sikkerhet.

12 av de 17 som var i In Aménas da angrepet startet er bekreftet i sikkerhet.

- Dermed er det fortsatt fem nordmenn som ikke er kommet til rette, sa Lund under en pressekonferanse fra Statoil-kontoret på Forus i Stavanger lørdag kveld.

- Vi kjenner en dyp og økende uro for våre fem kollegaer. Vi arbeider for fuly for å skaffe informasjon og få hjelp fram til de fem, sa Lund.

- Vi vil og må beholde håpet om positive nyheter fra Algerie, men samtidig er vi forberedt på at vi de nærmeste dagene må forholde oss til dårlig nytt. (©NTB)