Gå til sidens hovedinnhold

Eks-spaner sier at Treholt-beviset er falsket

En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket.

Mannen som ledet etterforskningen, avviser anklagene.

Den tidligere etterforskeren ønsker ikke å stå fram med navn nå, men sier at han er villig forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker.

- Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på uretten vi begikk mot Treholt, sier han til Aftenposten.

Eks-spaneren sier at han i 18 måneder spanet på Treholt fra en leilighet som POT disponerte i etasjen over der Arne Treholt bodde i Oscarsgate 61 i Oslo. Han hevder at POT hadde video og lyd overvåking av Treholts hovedstue. Utstyret var installert av CIA, og ulovlig hvis spaneren snakker sant. Han bekrefter at POT ransaket Treholts leilighet, men det var ikke de ransakingene som ble brukt som bevis mot Arne Treholt.

- De nye opplysningene som er kommet fram tas på ytterste alvor, og vi avventer de undersøkelsene som blir gjort av riksadvokaten, sier informasjonsansvarlig i PST, Martin Berntsen til Nettavisen. Etter at boka «Forfalskningen» kom ut, ble tidligere førstestatsadvokat i Oslo, Lasse Qvigstad, satt til å gjennomgå påstandene. PST vil ikke kommentere saken så lenge disse undersøkelsene pågår.

Undersøker påstandene
Det var en venn av eksspaneren som ringte Treholts advokat Harald Stabell og tipset om eks-spaneren. Det skjedde etter at boka «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» med påstander om forfalskede bevis, kom ut tidligere denne måneden.

Les: - Politiet jukset med «pengebeviset»

Påstandene i boka er så alvorlige at riksadvokaten har bedt statsadvokat Lasse Qvigstad om å undersøke disse.

Les: - Ytterst alvorlig

Etter at boka kom ut, ba Treholts forsvarer Harald Stabell om at den anonyme POT-kilden i boka måtte stå fram. Det har han ikke gjort. Istedenfor er det en annen tidligere POT-mann som nå snakker.

- Lagde pengebeviset
- En dag kom etterforskningslederen i Treholt-saken inn under lunsjen og sa at nå skulle han i banken og låne dollar for å ta bilde. Dette var etter at Treholt var arrestert, men før rettssaken, sier eks-spaneren.

Han hevder det var etterforskningslederen i saken som sørget for at det ble fabrikkert et bilde av Treholts attachékoffert og et betydelig pengebeløp i amerikanske dollar. Ifølge den tidligere POT-mannen er det ikke sikkert at verken den daværende overvåkingssjefen eller aktorene i saken kjente til forfalskningen.

Årsaken var i følge spaneren at POT ikke hadde nok bevis mot Arne Treholt.

- Hadde ikke nok bevis
- Alle visste at vi ikke hadde nok på Treholt. Skulle det endres på det, var det vanskelig å gjøre det uten å snakke om det.

Etterforskningslederen, som ikke navngis av Aftenposten, avviser anklagene fra sin tidligere kollega. Han bekrefter at han mener det ikke er hold i påstandene om bevisjuks.

Det var en venn av eksspaneren som ringte Treholts advokat Harald Stabell og tipset om eks-spaneren. Det skjedde etter at boka «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» med påstander om forfalskede bevis, kom ut tidligere denne måneden.

Han har gjennomført et videoavhør med Treholts forsvarer Haralds Stabell.