Gå til sidens hovedinnhold

Eksen flyttet 40 mil med datteren

Eksen tok med seg «Tom»s datter og flyttet 40 mil. «Tom» hadde ikke noe han skulle ha sagt.

Nå håper han at barne- og omsorgsministeren vil gå inn for et flytteforbud slik barnelovutvalget vil foreslå tirsdag klokka 10.00.

Les også:Flyttesjokk for aleneforeldre.

Tomt hus
Det var i 1999 at Toms samboer tok med seg datteren som da var fire år, og flyttet til sine foreldre som bor 40 mil unna.

- Jeg jobbet som pendler, og da jeg kom hjem etter en jobbperiode kom jeg til et tomt hus. Samboeren hadde tatt med seg datteren vår uten å gi beskjed, sier Tom til Nettavisen.

Tirsdag klokken 12.30 kommer samlivsekspert Frode Thuen på nett-treff. Send inn spørsmål nederst i saken.

Krevde omsorgen
Det lyktes ikke Tom å få samboeren til å flytte tilbake til Oslo. Derfor sendte han en begjæring om forføyning til Oslo byrett, der han krevde delt foreldreansvar og den daglige omsorgen for datteren.

Mens de ventet på at saken skulle komme opp ble foreldrene enige om at moren skulle flytte tilbake med datteren og bo i huset mens Tom flyttet ut.

Tapte saken
Da saken kom opp i 2000 tapte Tom saken, selv om retten betraktet begge foreldrene som gode omsorgspersoner.

- Siden det er moren som har den daglige omsorgen, har hun etter barnelovens § 35 i utgangspunktet rett til å bestemme blant annet hvor i landet barnet skal bo. Dette gjelder selv om partene har felles foreldreansvar, heter det i bemerkningen fra Oslo byrett.

Det er denne paragrafen et flertall i barnelovutvalget går inn for å endre.

Retten påpekte at bakgrunnen for § 35 er at flytting til et annet sted i landet er så nært knyttet til omsorgspersonens eget liv at en flytting må være opp til denne personen å avgjøre.

- Den som har del i foreldreansvaret skal ha rett til å uttale seg. Vedkommende har imidlertid ingen rett til å nekte flytting. Fordi en slik nektelse vil innebære en styring av den andre voksnes liv, heter det i bemerkningen.

Les også:Advarer mot flytteforbud.

- Mors trivsel viktigst
Samtidig som retten slo fast at moren uten tvil skulle ha omsorg for datteren, viste de til barnelovens § 30. Der står det at foreldre er pliktig å vise omsorg og omtanke for barnet. De rådet dermed moren til å følge anbefalingen fra sakkyndige i saken om å vente med å flytte fra Oslo til datteren ble større.

- Mor må imidlertid veie dette opp mot sitt eget behov for å flytte. Dersom det viser seg at hennes egen trivsel blir skadelidende i for stor grad, mener retten at hun må kunne ta hensyn til dette, heter det i domspapirene.

Foreldrene ble så enige om at moren skulle bo i Oslo med datteren. Men noen år senere forelsket Tom seg, og flyttet selv like langt bort fra datteren. I dag har han igjen flyttet til Oslo.

Flyttet selv
Tom mener at et flytteforbud hadde vært bra for datteren, både da ekssamboeren flyttet og da han selv gjorde det samme, selv om barnelovutvalget bare går inn for at det er den som har den daglige omsorgen som skal be om tillatelse til å flytte.

- Et barn trenger begge foreldrene. I dommen følte jeg at det var veldig diskriminerende at den kvinnelige dommeren bare tenkte på mor, selv om det var barnets beste hun skulle vurdere. Da jeg selv flyttet hadde det vært en fordel om min eks hadde hatt mulighet til å sette foten ned, det ser jeg nå, sier han.

Tirsdag klokken 12.30 kommer samlivsekspert Frode Thuen på nett-treff. Send inn spørsmål her:

Kommentarer til denne saken