Israelske bakkestyrker rykker lørdag kveld inn i Gaza for å jakte ned Hamas-lederne, som nå har gått i skjul.

Det er kommet meldinger om kraftige skuddvekslinger og israelske F16-fly fortsetter å slippe bomber over Gaza by.

- Blir veldig stygt
Forskningsleder Åge Tiltnes ved Fafos Midtøsten-avdeling sier til Nettavisen at kveldens bakkeinvasjon er et dramatisk nytt steg i konflikten mellom Hamas og Israel.

- Dette har ligget i kortene en stund. Særlig med den enorme oppbyggingen av israelske bakkestyrker langs grenseområdene har vært tydelige tegn på at noe var i ferd med å skje, sier Tiltnes til Nettavisen.

Han frykter for de neste ukene i Gaza.

- Dette kommer til å bli veldig stygt. Dødstallene runder 500 nå, men med en bakkeinvasjon så vil tapene på begge sidene øke voldsomt, sier Tiltnes.

- Kan bli i ukesvis
Tiltnes tror israelske styrker kan holde på i flere uker i Gaza.

- De kan komme til å fullstendig ignorere kravet fra det internasjonale samfunnet om våpenhvile og forbli i Gaza by i flere uker, sier Tiltnes.

- Kan operasjonen ta flere måneder?

- Nei, det tror jeg ikke. I midten av februar avholdes det valg i Israel og da bør aksjonen være over. I tillegg får USA ny president 20. januar og det vil også spille inn, sier han.

- Spesialtrente soldater
Til forskjell fra invasjonen av Libanon i 2006, så ser det nå ut til at israelerne sender inn spesialtrente soldater. I 2006 var det derimot full bakkeinnvasjon.

- Dette er en helt annen operasjon i et totalt annerledes område. Her er det helt andre krav, sier Tiltnes.