Senioranalytiker Josef Janning i tenketanken European Council on Foreign Relations i Berlin sier at der tidligere kriser har ført EU-landene sammen i felles løsninger, har flyktning- og migrasjonskrisen splittet de 28 medlemslandene så dypt at han ikke tror at samarbeidet holder i lengden.

Janning mener at medlemslandenes regjeringer har sviktet EU ved å ikke fortelle hvor mye av velstanden og sikkerheten i landene det er som springer ut av EU-samarbeidet.

Han mener at signalet fra den danske folkeavstemningen er at Danmark kan ta vare på sine egne saker, og at de samme signalene for tiden kommer fra mange andre EU-land.

– Det er en kortsiktig løsning, sier EU-eksperten.

Danske aviser ikke nådige mot Løkke

De danske avisene er lite oppmuntrende lesing for statsminister Lars Løkke Rasmussen, dagen etter at danskene mot hans oppfordring sa nei til utvidet deltakelse i EUs justissektor.

Under overskriften «Fravalget» skriver Berlingske at danskene har talt:

– Avstemningen om EUs rettsforbehold viser en dyp mistillit til politikerne fra de danske velgerne. Etter nederlaget står Lars Løkke Rasmussen tilbake som en ramponert statsminister, skriver avisens kommentator Thomas Larsen.

På Jyllands-Postens forside minnes Løkke Rasmussen på at han har scoret et ubehagelig hat trick med den tredje velgersmellen på rad. Avisen henviser til Folketingsvalget 18. juni der hans parti Venstre gikk fra 47 til 34 mandater, og valget til EU-parlamentet i fjor, der partiet gikk fra tre til to mandater.

«Løkke fikk fuck-fingeren»

Ekstra Bladets overskrifter er enda mer krasse: «Massivt EU-NEI fra danskene» og «Løkke fikk fuck-fingeren». Avisens politiske redaktør fokuserer på at danskene enda en gang har vist seg å være overraskende EU-skeptiske. På avisens forside skriver han:

– Velgerne vraker for tredje gang ja-partienes forsøk på å komme inn i kjernen av det europeiske samarbeidet. Nå blir et avgjørende spørsmål hva Kristian Thulesen Dahl kan og vil bruke seieren til.

Thulesen Dahl er leder for det innvandrings- og EU-skeptiske Dansk Folkeparti og var blant dem som jublet høyest da det ble klart at 53,1 prosent av danskene hadde stemt nei i torsdagens folkeavstemning.