Gå til sidens hovedinnhold

Ekspertene slakter Fedon

Fedon Lindberg har ikke godt nok grunnlag for å hevde at mat demper smerter, mener ekspertene. Noen av Fedons råd kan til og med forverre plagene.

(SIDE2): «Mat som medisin!» sto det på Dagbladets forside 1. juli. Fedon Lindberg presenterte i avisen kostholdsråd som skulle virke smertedempende for pasienter som lider av betennelsessykdommer som leddgikt, ryggplager, musesyke, tretthet og muskelstivhet.

- Tynt grunnlag
Eksperter på kosthold og leddgikt mener Fedon er på jordet.

- Det vitenskapelige grunnlaget for å hevde dette er meget tynt, nærmest fraværende, sier ernæringsprofessor Christian Drevon til TV 2 Nettavisen.

- Jeg mener den vitenskapelige dokumentasjonen på dette er svært begrenset, sier professor Tore Kristian Kvien ved revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet sykehus

Imidlertid understreker begge at det er viktig at pasienter har et sunt kosthold, og at overvektige pasienter blir bedre dersom de slanker seg.

- Kan forsterke smerter
Ernæringsfysiolog Margaretha Haugen ved Folkehelseinstituttet har publisert tre studier om hvordan kosthold påvirker barneleddgikt. Hun sier Fedons råd om at leddgiktspasienter bør spise mørk sjokolade og drikke kaffe og rødvin, kan føre til at de tvert imot får sterkere smerter.

- At rødvin skulle være bra for leddgiktspasienter, er galt. Der tar Fedon feil, sier hun. Fedon anbefaler disse matvarene fordi de inneholder antioksidanter. Men i rødvin, sjokolade og kaffe er det i tillegg bioaktive aminer, og disse kan ifølge ernæringsfysiologen forsterke smertene.

- Jeg har hatt leddgiktspasienter som nesten ikke klarer å gå hjem etter å ha drukket et glass rødvin på fest, forteller Haugen.

Hun vil ikke en gang gi Fedon rett i at det uansett er bra for pasientene å legge om til et lettere kosthold.

- Jeg synes det er vanskelig å gå ut med et generelt råd om dette. Mange pasienter som har betennelser, går veldig mye ned i vekt, og blir for tynne. For dem kan det være nødvendig å spise mer næringsrik mat, sier hun.

- Erstatter ikke medisiner
I tillegg til antioksidanter, anbefaler Fedon Omega 3- og omega 6-fettsyrer mot smerter. Christian Drevon har foretatt noen av de største studiene som er publisert angående effekten av å spise slike fiskefettsyrer, og han sier det stemmer at dette kan virke betennelsesdempende, men at de ikke har noen smertestillende effekt i seg selv.

Ifølge ekspertene kan noen pasienter klare seg med lavere medisindoser hvis de spiser fiskefettsyrer, men effekten av fiskefettsyrer er betydelig svakere enn medisinene, understreker de.

- Å gå ut og si at medisiner kan erstattes med mat, er å trekke det for langt. Det går ikke. Men i visse tilfeller kan pasienten kutte ned medisinbruken hvis de endrer kosthold, sier Haugen.

I en upublisert artikkel redegjør Lindberg sammen med ernæringsfysiolog Inge Lindseth for grunnlaget for smerte-anbefalingene.

- Denne dokumentasjonen er vitenskapelig sett ikke sterk nok til å kunne komme med noen anbefalinger om hva slags kosthold pasienter med revmatiske sykdommer bør forholde seg til, sier Kvien etter å ha lest redegjørelsen.

Imidlertid mener han at artikkelen er grei som en oversikt for de som vil sette seg inn i feltet.

- Ikke nødvendig
Fedon selv mener det ikke er nødvendig med like god dokumentasjon for å si at kostholdsendring kan dempe smerter, som for å anbefale medisiner.

- Det finnes ingen store legemiddelfirmaer som vil bruke masse penger på å undersøke effekten av kostholdsendring. Og fordi vi vet at kosthold som er rikt på grønnsaker, frukt og fisk, er helsebringende uansett og så å si ikke har noen bivirkninger, trenger man ikke samme dokumentasjon som med medikamenter som har potensielt store bivirkninger, sier han.

Fedon mener mange av hans kolleger har alt for liten tro på betydningen av kosthold.

- Betennelsesdempende midler virker på samme kjemiske måte som Omega 3, de virker på enzymer på en betennelsesdempende måte. De enzymene ble laget for at Omega 3 skulle ha effekt på dem, ikke for at man skulle utvikle medikamenter.

I senere tid har det blitt laget medikamenter som har sterkere effekt enn fettsyrene, men samtidig har de også kraftigere bivirkninger.

- Margaretha Haugen sier det å drikke rødvin og kaffe kan forsterke smerter?

- Da får hun komme med dokumentasjon på det.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken